Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Шеф на разузнаването обвинен за теч на тайни (обзор)

Променят правилата за фирми за бутилки с газ Бензиностанциите с четири месеца за регистрация

КСБ изпрати писмо с искане за среща с ОЛАФ

Заплатите на строителните работници у нас трябва да се вдигнат с 20 на сто още тази есен, категорични са от КСБ.

Камарата на строителите в България изпрати писмо до г-н Виле Итала, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) с искане за незабавна среща, заради разпространяването на подвеждаща информация свързана с изразходването на европейски средства.

Пълния текст на писмото:

ДО Г-Н ВИЛЕ ИТАЛА

ДИРЕКТОР НА

ЕВРОПЕЙСКАТА СЛУЖБА ЗА БОРБА С ИЗМАМИТЕ (ОЛАФ)

УВАЖАМИ Г-Н ИТАЛА,

Обръщамe се към Вас като Камара на строителите в България, организация създадена със закон, представляваща строителния бранш в страната, с искане за среща, за да представим нашата позиция, във връзка с разпространението от определени медии на подвеждащи, не отговарящи на истината информации, касаещи изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани, с подкрепата на европейските фондове.

Към момента официално регистрираните фирми в Централния професионален регистър на строителя са близо 5100, включително чужди компании, в които са заети над 250 хиляди души. От създаването си досега КСБ и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в Република България и европейските нормативи, като усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша. Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно българското и европейското законодателство и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които работят добре и гарантират тяхната законност и прозрачност. С оглед на наближаващите европейски избори, които през 2019г. съвпадат и с местните избори в България ставаме свидетели на неприемливи медийни атаки, зад които прозират политически интереси. Сайтове, наричащи себе си „разследващи“, а всъщност работещи на принципа на пощенската кутия, с неясно и непрозрачно финансиране, разпространяват публично фалшиви новини (fake news) срещу водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци. Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване. Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това престъпление и задържането на извършителя негативният отзвук в международен план към страната ни бе огромен.

Кулминацията в тази груба манипулация настъпи с внасянето на т.нар „петиция за независимо разследване и замразяване на еврофондовете“, на сайта „Биволъ“. КСБ счита, че всички договори по европейските програми са реализирани и приключили законосъобразно, и съответно под контрола и одита на българските и европейските институции. Това не е първата петиция с оклеветяващи и не отговарящи на истината твърдения на въпросния сайт.

Нееднократно включително и на организирани съвместни събития с участие на представители на ОЛАФ, Камара на строителите в България е декларирала желанието си за работно партньорство с ОЛАФ и намеренията си да противодейства на всички опити за злоупотреба и измами с европейски средства. Още веднъж сме готови да съдействаме на ОЛАФ и да гарантираме правомерното използване на подкрепата на Европейския съюз.

УВАЖАЕМИ Г-Н ИТАЛА,

Камарата на строителите в България е авторитетна организация, член на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC), като представител на ръководството на Камарата е Вицепрезидент на организацията. Разпространяването на подобни информации уронва престижа на българския строителен бранш, подкопава доверието в българските и европейските институции, уврежда имиджа на нашата страна.

В тази връзка КСБ настоятелно моли за срещата с Вас. Считаме, че тя ще допринесе за изясняване на обективната истина. Българските институции и строителният бранш полагат сериозни усилия за модернизирането и развитието на страната ни, която благодарение на европейската солидарност се променя с всеки успешно реализиран проект, става по-красива и привлекателна за бизнес, инвестиции и за живеене. Като български строители и европейски граждани бихме искали да заявим, че не толерираме отричането и омаловажаването на постиженията и напредъка на страната ни.

Камарата на строителите в България изразява своето желание и готовност за съвместни инициативи свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства.

КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Строителите ще разкажат играта на БСП! Това заслужават комунистите

  2. А така! Строителите заслужава истинско уважение, а БСП подлива вода! Гадните комуняги

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.