Кулинарни изкушения, забавни игри и атрактивни награди раздадоха на Празника на яйцето в Павликени

Над 4000 гости изядоха 4000 яйца

Кулинарни изкушения, забавни игри и атрактивни награди привлякоха над 4000 гости от цялата страна в събота в Павликени по случай петото издание на традиционният Празник на яйцето. За проявата бяха осигурени 4000 яйца, а стойността на цялото събитие бе около 14 000 лева.

По време на фестивала трябваше да бъде даден отговор на екзистенциалния въпрос, който вълнува човечеството от векове – „Яйцето или кокошката?“. Това е и мотото на Празника на яйцето през този уиенд.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов откри общоградската проява, а отец Георги отслужи мобелен за здраве и берекет. Шатрите и сцената бяха разположени в градския парк „Кирил Ракаров“. Във връзка с мотото на фестивала бе разиграна томбола.

Тя даде възможност на участниците в нея да спечелят малки и по-големи награди. Талоните бяха в два цвята и всички бяха информирани, преди закупуването им, какво символизират. Единият цвят казва, че яйцето е първо, а другият твърди, че кокошката. Билетите бяха събрани в една урна и непосредствено преди раздаването на наградите, бяха преброени. Големите награди бяха смартфон и 48-инчов телевизор. Сред изненадите на празника бе и едномесечен ваучер за посещение на плувния басейн в града.

През целия ден градът бе огласян от музика. Звечаха песни, имаше танци, както и творчески работилници, кулинарни състезания и спортни игри, чиито регламент бе променен, за да бъдат те по-атрактивни. Майсторът готвачът Елена Божанова приготби стотици омлети като безплатна почерпка за гостите и жителите на града.

В рамките на празника имаше благотворителен базар, организиран от фондация „Майки за донорство“. В програмата бе включено и „селфи с щраус“, което малчуганите си правеха в зоокъта в Павликени, а най-интересните снимки бяха удостоени с награди. В телен кафез във формата на яйце пък бяха поставени 30 бели гълъба, които по време на кулминацията на празника полетяха в небето над града.

Представени бяха и занаяти, свързани с изработката на изделия от яйца. В обособени творчески ателиета малчугани изработваха къщички за птици, екобижута, ястия. Любителите на растениевъдството посадиха 140 цветя и 3 дръвчета. На сцената тропаха и пяха фолклорни състави от Павликени и близките села, както и певицата Гери-Никол. Водещ бе Ники Априлов, а председател на кулинарното жури за поредна година бе Иван Звездев. Много смях и добро настроени предизвика традиционната кметска надпревара за най-красиво нарязани яйца и атрактивно подредено плато.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България