На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Кунева не признава за изчезналите пари за наука. “Труд” прилага факсимиле на документ, доказващ обратното

Факсимиле на официалния документ за дарение от 250 хил. евро за научна дейност от Германия за България. Под документа са положени имената на г-жа Кунева и г-н Йониц.

Просветният министър в оставка Меглена Кунева отрече някога да е подписвала договор за дарение в размер на 250 000 евро за българската наука от страна на Германия, които са изчезнали. Дори намеси прокуратурата. Твърдението е във връзка с публикация на “Труд” от 19 декември “Кунева покрила половин милион, дарени за наука”.

В отговор “Труд” прилага факсимиле на документа за предоставената сума, под който от българска страна стоят името на Кунева и това на директора на “Канцелария и административно обслужване” в МОН – Красимира Коева (заверила „Вярно с оригинала”), а от германска страна – това на г-н Гюнтер Йониц в качеството му на председател на организацията дарител.

Документът, подписан на 20 април 2016 г., е върху официална бланка на МОН. На нея са положени печат на ведомството, подписи на получател и дарител, както и заверка “Вярно с оригинала”. В текста ясно се посочва, че средствата в размер на 488 750 лв. са предназначени единствено за клинични изпитания и експериментална научна изследователска дейност в лечебните заведения и техните бази в страната ни.
Получатели е трябвало да станат Българската академия на науките и Министерството на здравеопазването, но следите на парите се губят. От запитване до БАН става ясно, че в академията дори не са чували за подобно финансиране.

Въпреки това след публикацията на вестника на челната страница на сайта на МОН в понеделник се твърдеше следното: “Недоумение буди и твърдението на изданието, че притежава копие на договор за безвъзмездно предоставяне на средства, но не публикува факсимиле от него. Тъй като такъв договор никога не е подписван, представянето на подобен документ би било индикация за документно престъпление, което прокуратурата би трябвало да разследва. Считаме, че вестникът нарушава нормите на Етичния кодекс на българските журналисти.”

Днес „Труд” публикува документа. На ход е прокуратурата. Прилагаме го.

Закъсняла позиция
След дъжд качулка

В продължение на близо месец и половина от МОН отказваха да отговорят на запитването на “Труд” къде са парите, както и как и защо Кунева е станала техен разпоредител. След публикацията ни от 19 декември моментално получихме отговор – същия като позицията на сайта на ведомството.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Браво на Труд:) Лека полека започва да показва социална ангажираност:)! И разбира се как ще се повишат заплатките на бан или ще им се дават пари за конференции, закупуване на материали, книги, както се прави по света, като тая на снимката безочливо/нагло ги краде паретата:( Интересно кой и какво й дават това самочувствие за недосегаемост в нейните сериозни криминални дейности? Кое й е чадърчето или чадърите? Съд, конфискация и сериозна присъда. Стига сме търпели пладнешки обирджии да се гаврят с нас, с децата и внуците ни. Позор.

 2. “Тая на снимката“ да се чете престъпница кунева – подложка на две системи, ако се наложи може и на повече:)

 3. В КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА СЛЕД ТАЗИ ИСТОРИЯ ТРЯБВА ДА ИМА СЪД.
  1. Кунева съди в.Труд или
  2. Държавата съди Кунева

  Трето няма и не бива да има.Не, има и трето. Или Кунева напуска Булгария, или ние.

 4. Кунева отдавна трябваше да бъде осъдена за по-сериозни вреди към държавата.

 5. ЗА ДА ХВАНЕШ МИШКА ВЪВ КАПАН СЛАГАШ СИРЕНЦЕ. ЗА ДА ХВАНЕШ ЕВРЕИН СЛАГАШ ПАЧКА СЪС ПАРИ

 6. 10 причини, поради които „документът“ е фалшив:

  1) В текста се твърди, че документът е подписан от директор на дирекция „Канцелария и административно обслужване“ Красимира Коева. Справка на сайта на МОН на който и да е документ, подписан от г-жа Коева, ще покаже дори на неспециалист, че подписът използван от Труд, не е нейният подпис. На въпросната, както и в следващите седмици г-жа Коева не е била в отпуск и няма причина нейн заместник да е положил подпис.
  2) Двустранните споразумения, какъвто този „документ“ претендира да бъде, НЕ се слагат на бланка на Министерството.
  3) В официални документи, още повече двустранни, институциите се изписват с пълните им имена и с първа главна буква – не българското здравно министерство, а Министерство на здравеопазването на Република България и не българската академия на науката, а Българска академия на науката
  4) В официални документи на българската държава, имената на институциите, с които се сключват споразумения, се превеждат. Ако това беше истински документ, щеше да пише, че споразумението се сключва с Асоциацията на германските медицински организации, а не с Bundesarztekammer.
  5) Документите на Министерството на образованието и науката се пишат на шрифт Times New Roman, а не на използвания в „документа“ сансерифен шрифт.
  6) При подписването на двустранни споразумения в частта подписи се използва еднакъв шрифт и за двете страни. Няма документи, в които едната страна да е с един шрифт и главни букви, а другата с друг шрифт, удебелена и с малки букви.
  7) „Вярно с оригинала“ се поставя само на заповеди на министъра, напр. заповед за неучебни дни, но никога на споразумения
  8) Документите на МОН имат заглавия. Ако това беше истинско споразумение, щеше да има заглавие „Споразумение между … и …“
  9) Република Германия няма. Официалното название е Федерална Република Германия и ако това беше истински официален документ на българската държава, то със сигурност щеше да се придържа към официалната норма.
  10) По неясна причина последният абзац от първата страница на „документа“ на Труд е и първи абзац на втората страница. Това не е практика в писането на документи на МОН.

  Г-н Блъсков, върпеки напредъка на технологиите от 1990-те май сте загубили усет, книжката на Софиянски беше далеч по-добре изпипана

 7. Предлагаем полностью рабочий софт/We offer cracked TRIMBLE INPHO 6 (ORTHOVISTA, UASMASTE, SCOP) ALL MODULES (CRACK – Dongle emulator/Custom license/Patch). Полная поддержка наших решений. Тестирование перед оплатой/Full support for our solutions. Testing before payment. Контакты/Contacts: nodongle24 /@/ gmail.com (remove spaces and /)

  ROCKEY EPass Dongle Emulator, Tinykey Dongle Emulator, Rockey 4smart Dongle Emulator, Guardant Sign Net Dongle Emulator, Megalock De Dongle Emulator, Hasp H3 Dongle Emulator, Emme Inrokey Hid Dongle Emulator, Wibu Codemeter Dongle Emulator, ROCKEY4 Plus Dongle Emulator, Guardant Code Pro Dongle Emulator, Marx CrypToken Dongle Emulator, ROCKEY4 Plus Dongle Emulator, price, NetROCKEY 4 Dongle Emulator, price

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.