Купуваме имот чрез виртуален оглед

До две години масово ще ползваме 3D визуализация при огледи

До две години масово ще купуваме имот чрез виртуален оглед. Това ще бъде по-бързо приложимо при купуването на жилища ново строителство. Това каза за “Труд” Антон Андонов, изпълнителен директор на EPA България.

“Хората ще разгледат имота си по-лесно, ако е визуализиран още при сроежа, чрез специални очила, с които ще могат виртуално да се разходят в новото жилище, а не да преценяват пространството по чартеж”, коментира той.

По думите му в момента инвеститорите успяват да продават лесно имотите си в строеж, но когато изпитат затруднение, ще започнат да го прилагат.

Друга иновация в сектора, която в момента се предлага, е 360 градусовата панорамна снимка. “В средата на помещението се поставя апарат, който заснема стаята с 360 градусов изглед, но се изисква специален софтуер, за да се визуализира”, каза той и допълни, че в момента в страната има няколко компании, които са се специализирали в правенето на тези снимки и ги предоставят на имотните агенции.

Андонов прогнозира, че за масово приложе на виртуалните огледи ще са ни нужни година, две, но няма опасение, че професията на брокерите може да изчезне, тъй като все още ще останат хора, които да искат да ходят лично на огледи.

Друг пример за дигитализиране на сектора са експресните оценки на имоти, които са напълно автоматизирани и изчисляват стойността на жилището. Това спестява време на брокера и оценителя и дава бърз резултат на продавача на имота. Възможни са и огледи от разстояние по Skype или Viber, каза Полина Стайкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Видео обход, 360-градусова обиколка, това са само част от дигитализицията на сектора. Тези технологии помагат при търсенето на имоти в друг град или държава допълни тя.

Коментари

Задължително поле