Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко

Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Цените на имитиращите продукти с повишение от 1,3%

Mлечните продукти поскъпнаха през изминалата седмица, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Кравето сирене вече се търгува по 5,90 лв. за килограм на едро (+1%), докато кофичка кисело мляко струва 0,83 лв. (+1,2%). На борсите на едро литър прясно мляко се търгува по 1,56 лв. (+2%). Пакетче масло, обаче, стигна 2,35 лв. за 125 грама на тържищата на едро и отчете поскъпване с 5%.

Имитиращите продукти също поскъпнаха с 1,3%, въпреки че проверка на “Труд” показа, че сиренето с палма изчезна от магазините, след като от 14 януари влязоха в сила новите правила за имитиращите продукти. Обяснението на търговците бе, че търсенето не е достатъчно голямо, за да осигурят отделен щанд за сирене и кашкавал с палмова мазнина. Преди влизането на регламента в сила през предходната седмицата (7-11 януари) цената им бе паднала с почти 3%.

Брашното също отчита увеличение в цената с почти 4% до 0,87 лв./кг на едро, докато олиото поевтинява, макар и минимално с 1% до 1,91 лв. за литър.

С цели 20% поскъпнаха вносните краставици и зелето, като на тържищата на едро се търгуват по 2,18 и 0,90 лв./кг. При плодовете също е отчетено повишение на стойността при почти всички видове с между 1,5 и 7%, като цените достигат съответно - мандарини (1,37 лв./кг), ябълки (1,04 лв./кг), банани (1,96 лв./кг), портокали (1,27 лв./кг).

Репортерска проверка на „Труд” показа и кои са най-екзотичните храни, които купуваме от големите търговски вериги. Освен вносните зеленчуци от Албания, Турция и Румъния, ядем и круши от Холандия и Южна Африка, както и джинджифил от Перу.

Коментари

Задължително поле