Купуват апартаменти по-големи от 90 кв. м

Хората търсят предимно големи апартаменти с площ от около 90 кв. м.

В центъра на София искат 2130 евро/кв. м, а в кв. “Овча купел” 960 евро

Най-желани са партерните етажи в затворени комплекси

Добра възможност за вложение

Най-голям интерес има към по-големи апартаменти, към жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и хубави гледки. В София средната площ на купените жилища през последните месеци е близо 90 кв. м, показват данни на компания за недвижими имоти.

Основната причина за желанието на хората да живеят в по-голям апартамент е пандемията и това, че прекараха по-дълго време у дома. Наред с купувачите, които търсят имот за семейството си, на пазара има и много инвеститори, които искат да вложат парите си в недвижима собственост, вместо да ги държат в банка при нулеви лихви. Инвеститорите се насочват предимно към двустайните жилища, които са най-ликвидни и съответно най-атрактивни за вложение. В резултат делът на двустайните апартаменти нарасна до близо 50% от купените жилища през последните месеци. Тристайни са 38% от купените апартаменти, а делът на 4-стайните е около 10%.

Цените на имотите в София са в много широки граници в зависимост от квартала, типа на строителството и средата, заобикаляща сградата. В центъра на столицата средната цена на имотите е 2130 евро/кв. м, показват данни на компанията. Значително по-евтино е в кварталите “Овча Купел” и “Студентски град”, където кв. метър струва средно 960 евро.

Още в началото на миналата година имотният пазар даде заявка за успешна година. А очакванията на експертите се оправдаха. Бяха отчетени рекордни продажби, силно търсене, надвишаващо предлагането и повишаване на цените на имотите. “Имотният пазар успя да загърби последиците от Covid-19 и трудностите, които пандемията предизвика през 2020 г. и да възобнови възходящия си тренд. Освен на търсещите нов дом, той успя да привлече вниманието и на инвеститорите, превръщайки се за пореден път в сигурен пристан за спестявания и дългосрочни вложения," коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Започналите през 2020 г. тенденции се развиват и жилищният пазар продължава да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това доведе до търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано.

Силното търсене доведе до ръст на цените и на броя на сключените сделки. Поскъпването на имотите в София изпреварва високата инфлация, така че покупката на имот се е оказало добро вложение.

Искат повече пространство

Инвестициите дават тласък на пазара

Стая за всеки от семейството

Със спестени средства, без банков кредит, са реализирани около половината от сделките в София, Варна и Пловдив.

Една от основните причини за ръста на сделките с имоти е това, че все повече хора инвестират спестяванията си в къщи и апартаменти, разказаха брокери. Ниските лихви по ипотечните кредити и депозитите, съчетани с поскъпването на жилищата, правят покупката на имот изключително изгодна инвестиция.

Немалко хора в страната разполагат със спестени средства, за които търсят нискорисково вложение в условия на несигурна икономическа ситуация и растяща инфлация. Депозитът вече не е рентабилен вариант за съхранение на парите, което кара хората да инвестират в имоти.

Хората са склонни да инвестират спестените си средства в жилище, дори да не разполагат с цялата необходима сума, като за реализация на сделката взимат кредит. Със спестени средства, без банков кредит, са реализирани около половината от сделките в София, Варна и Пловдив, показват данни на компания за недвижими имоти.

Друг съществен фактор за нарастване на сделките е желанието на хората да живеят в по-голям дом, в който има стая за всеки член от семейството. Заради работата от вкъщи все повече семейства искат по-голям дом, така че една от стаите да стане кабинет, а за всяко от децата също да има отделна стая, така че да могат да учат и да играят според собствената си програма.

България е сред страните в ЕС с най-пренаселени жилища. Това, заедно с ръста на доходите, е предпоставка търсенето на по-големи апартаменти да нараства и през следващите години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти