Купуват в Лисабон заради „златна виза“

В историческия център на Лисабон цените на имотите са 10 хил. евро на кв. м, а в по-външните зони на града са около 5500 евро.

Луксът е 8400 евро на кв. м

Необходими са поне 500 хил. евро

Популярната програма на Португалия “златна виза” дава право на граждани на страни извън ЕС да получат местожителство, ако инвестират най-малко 500 хил. евро в имот. Има и по-ниски прагове за необходимите вложения в жилища в по-малко населени области. За да помогне за възстановяването на Лисабон след Covid-19, правителството на страната реши да не изключва града от програмата през 2021 г., както беше планирано по-рано.

Китайските кандидати за “златна виза” продължават да са около половината от общия им брой, но има забележителен ръст на купувачите от Ливан и Виетнам, казва Дейвид Мура-Джордж от компания за недвижими имоти. Той допълва, че 80% от настоящите покупки в Лисабон се случват без оглед на място. “Тези купувачи се стремят към ръст на капитала и доходност от наеми, така че мнозина се насочват към по-външни зони, където цената на квадратен метър е около 5500 евро, а не 10 хил. евро като в много от кварталите в историческия център”, отбелязва Мура-Джордж. Средната продажна цена на квадратен метър в града е нараснала до около 3 хил. евро, което е с около 2% над равнището от миналата година по същото време.

“Има и бразилци, както и жители на американски градове като Маями, които търсят по-безопасни и здравословни места за живеене”, казва Патриша де Мело е Лиш, главен изпълнителен директор на консултантска компания на пазара на имоти в Лисабон. Според данни на компанията средната цена на луксозен имот в града е 8400 евро на кв. м, като тя остава значително по-ниска в сравнение с луксозните имоти в Лондон (17 500 евро), Париж (15 500 евро) и Ню Йорк (23 800 евро).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти