Купуват имоти в курорти за краткосрочно отдаване

Зимните спортовете привличат все повече хора, което води до нарастване на интереса към имоти в ски курортите.

Лятото също привлича туристи в планините

Важно е движението на валутните курсове

Увеличават се имотите в зимните и морски курорти, които се дават под наем за краткосрочно настаняване чрез платформата Airbnb, показа проверка на “Труд”. Все повече хора купуват имоти в курорти като инвестиция с идеята да ги дават под наем на чужденци. Дните, когато имот в ски курорт се купуваше с цел използване само през зимните месеци, отминаха, пише в анализ на консултантска компания. Българските зимни курорти като Банско и Пампорово, както и Алпите, успяха да извлекат полза от глобалния стремеж за подобряване на здравето, физическата форма и максимална наслада от красивата природа. През зимата ски курортите традиционно са пълни. Но и през лятото броят на туристите в тях сериозно нараства. За разлика от плажните ваканции, когато тийнейджърите често заминават с приятели, карането на ски дава възможност на членовете на семейството да прекарат цял ден заедно по планинските склонове, да споделят обяда и вечерята. Това привлича много семейства в планините. За увеличаването на туристите в зимните курорти допринася и оживеният календар от социални, културни и спортни събития.

Много от жилищата в Банско са собственост на англичани, а край морето сериозни инвестиции в имоти са направени от рускоговорящи граждани. 40% от сделките за закупуване на имоти в ски курортите в Алпите включват чуждестранен участник – продавач или купувач, така че валутните курсове имат важна роля при сделките, посочват от консултантската компания. Заради Брекзит курсът на британския паунд падна значително спрямо еврото. Това оказва съществено влияние върху пазара на имоти. Затова в родните курорти основните купувачи вече са българи, които искат да имат втори дом за почивка със семейството си. А възможността за даване на имота под наем е допълнителен бонус при покупката.

Технологичният напредък променя ски пейзажа. От ергономични ботуши до ски оборудване за хора с физически увреждания – сега е по-лесно за по-големи групи от хора да се впуснат в ски спорта, посочват от консултантската компания. Към това се прибавят и нови приложения, които следят приятелите ви в планината и измерват скоростта ви спрямо тази на други скиори. Не на последно място са приспособления като затоплени ръкавици и дронове с камера, които следят маршрута ви при спускането. Всичко това подобрява сигурността, комфорта и личните постижения на любителите на ски спортовете. А в резултат нараства интересът към почивката в планината и търсенето на жилища под наем.

Коментари

Задължително поле