Купуват имоти за по-качествен живот

Продължава тенденцията след пандемията повечето купувачи да търсят по-големи жилища.

Добре е да знаете как искате да печелите от собствеността си

Предпочитат напълно готови и дори обзаведени апартаменти

Търсят една стая допълнително

Желанието на хората да живеят в по-качествени апартаменти и къщи движи пазара на имоти в страната, разказаха брокери. Ниската безработица и повишаването на доходите на хората са сред ключовите фактори за наличието на динамичен пазар на недвижими имоти.

Купувачите по-често търсят напълно завършен имот с поставена подова настилка и оборудвана баня, в който да влязат веднага. Често избират и напълно обзаведен имот, но цените на такива жилища са доста високи. Купувачите са станали много внимателни при избора на дом. Правят по няколко огледа и са готови да дадат по-висока цена за имот, който напълно отговаря на исканията им. Продължава тенденцията след пандемията повечето купувачи да търсят по-големи жилища. Това води до увеличаване на средната площ на купуваните жилища с 15-20 кв. метра, колкото е площта на една допълнителна стая. Все повече хора работят от къщи и имат нужда от стая за кабинет. Някои семейства пък държат да има по една стая за всяко от децата.

Всичко това води и до ръст на средните цени на купуваните апартаменти и на размера на взиманите от банките ипотечни кредити. Но има хора, които не могат да си позволят да изплащат кредит за голям апартамент. Затова те предпочитат да купят по-малък имот, но да имат собствен дом.

Според брокери за хората, които имат необходимост от жилище, моментът за покупка на имот винаги е подходящ. Хората, които купуват имоти с инвестиционна цел, е необходимо да обърнат внимание на редица характеристики на имота, защото те са от съществено значение за доходността и бъдещата му цена. При покупка на жилище с цел инвестиция е добре човек предварително да знае дали ще дава имота под наем или разчита цената му да расте през годините. Ако смята да дава апартамента под наем, трябва да предвиди определена сума за обзавеждане, защото така може да получи по-висок наем.

Освен това от решаващо значение е локацията на имота, като например най-лесно може да бъдат намерени наематели за жилища близо до университетите. Ако пък имотът се купува с цел повишаване на стойността му през годините, от съществено значение е качеството на използваните материали, каква е заобикалящата го среда, какви са очакванията за развитието на квартала през следващите години. За все повече купувачи от съществено значение е енергийната ефективност на дома.

Лихвите по жилищните кредити са ниски. Това е допълнителен стимул за пазара на имоти и прави изгодно придобиването на апартамент с кредит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти