Купувачите на имоти стават по-претенциозни

Купувачите правят доста огледи преди да изберат имот, който отговаря най-много на изискванията им.

Много хора искат различно от масовото строителство

Икономическата ситуация оказва положително влияние върху пазара

Правят по няколко огледа

При избора на имот от съществено значение е целта на покупката - дали е за собствено ползване или с цел инвестиция, обясниха брокери на имоти. Купувачите с инвестиционна цел следят пазарите, влияят се от макроикономическите показатели и техните действия са предвидими, защото изборът им на имот завити основно от очакваната доходност.

Но клиентите, които купуват жилище за свое ползване, до голяма степен взимат емоционално решение. Те стават по-претенциозни и се замислят все повече за средата, в която живеят. А често предлаганите на пазара жилища не отговарят на високите изисквания на част от купувачите. Има хора, които са готови да платят по-висока цена, но за имот, който отговаря напълно на изискванията им. Има и купувачи, които търсят различното - това, което ще ги отличи и ще им придаде индивидуалност.

Начинът на живот се промени много заради пандемията и изискванията на купувачите вече са по-различни. Те правят доста огледи и най-често накрая купуват имот, който не отговаря изцяло на техните нужди, но е най-доброто съчетание между цена, локация и качество на строителните материали. Но на пазара на имоти излизат и уникални имоти от гледна точка на локация, изложение, заобикаляща среда и разпределение на стаите. Цените на такива имоти са по-високи, но купувачи има, защото именно хората с по-големи финансови възможности са повечето купувачи на пазара на имоти.

Редица фактори допринасят положително за развитието на пазара на имоти. Сред тях са достъпното банково кредитиране, ниските лихвени проценти, икономическият растеж, ниската безработица и ръста на доходите.

Купувачите се интересуват предимно от ново строителство и предприемачите чрез изгражданите от тях сгради се опитват да отговорят на това търсене. Повиши се търсенето на къщи. Затова край София изграждат затворени комплекси от къщи, както и самостоятелни къщи. Това пък води до повишено търсене на парцели около столицата и в близките селата. Къщите имат редица предимства, като по-голям простор, място за игра на децата и живот по-далеч от напрегнатата градска среда.

Търсенето е по-голямо от предлагането

 

Задържат продажби до влизането ни в еврозоната

Пазарът е активен

 

Пазарът на имоти е активен, а най-голямо е търсенето на ново строителство.

Много собственици на имоти очакват цените да нараснат с влизането ни в еврозоната. Това води до задържане в предлагането на жилища, тъй като хората изчакват по-високи цени, разказаха брокери на имоти. Същевременно много хора искат да купят преди това да се случи. В резултат няма достатъчно предлагане за наличното търсене, което пък води до покачване на цените на качествените имоти.

Купувачите търсят основно двустайни и тристайни апартаменти, къщи в големите градове или около тях. Купуват и ваканционни жилища по морето и ски курортите. Това поддържа доста активен пазар, който е движен основно от българи, а не от чужденци, които през последните години не са много активни.

Най-голям интерес има към новото строителство, разказаха брокери. В София сключват сделки за имоти в много широки ценови диапазон, тъй като има различни типове имоти. Сделките за над 3000 евро на кв./м се случват по-рядко. Сред причината за това е, че няма голямо предлагане на качествени имоти в централната част на столицата. Има купувачи, които са готви да дадат над 3000 евро на кв./м, но за парите си искат качествен имот на превъзходно място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти