Курти: Прищина няма да спре, докато не бъде раздадена справедливост

Искането на Косово Сърбия да отвори архивите, за да се хвърли светлина върху съдбата на изчезналите, все още е в сила, каза косовският премиер Албин Курти на кръгла маса, организирана от правителството на Косово в навечерието на Международния ден на изчезналите, съобщава Kosovo-online. Курти подчерта още, че Прищина няма да спре, докато не бъде въздадена справедливост.

„Тази година се навършват 25 години от края на войната в Косово, с епилог от освобождението на нашата страна и народ. Стратегията на сръбската държава беше да скрие престъпленията в Косово. Тази стратегия продължава и днес. Тази седмица започна подготовката за разкопки между Нови Пазар и Тутина. Надяваме се, че Сърбия няма да се опита да избегне разкопките. Повтаряме, че искането ни за отваряне на архивите остава и търсим справедливост за лицата, изчезнали по време на миналата война”, каза Курти.

„Разработихме правната основа и увеличихме капацитета на институциите. В косовската полиция създадохме Дирекция за разследване на военни престъпления. Имаме нужда от справедливост, така че извършителите да бъдат вкарани зад решетките. Сръбски военнопрестъпници трябва да бъдат изправени пред правосъдието, защото тези престъпления нямат давност”, добави Курти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа