Курц пред избор

Австриецът търси партньори в управлението

Яхване на зелената вълна. Възможно ли е?

33-годишният лидер на Австрийската дясноцентристка Народна партия (НП) Себастиан Курц е изправен пред началото на усилено търсене на възможни коалиционни партньори, въпреки огромния си успех на парламентарните избори. НП спечели ясна победа с около 37 процента при гласуването в неделя, значително подобрение от представянето си през 2017 г. и резултат, което означава, че Курц ще носи отговорността да привлече други партии, което сега може да е трудна задача.

Триумфът на Курц идва въпреки факта, че последното му правителство се разпадна през май, след като крайнодесните му коалиционни съюзници, Партията на свободата (ПС), беше пометена от корупционния скандал „Ибисагейт“, довел до оставката на нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе. Алиансът НП-ПС сега изглежда малко вероятно да се повтори, тъй като лидерите на ПС се насочиха към ефира, за да кажат, че биха предпочели да ближат рани в опозиция.

Курц може вместо това да се обърне към други големи победители на вота в неделя, партията на Зелените. Зелените и НП вече са заедно в правителството в провинциите Тирол и Залцбург, което някои посочиха като пример, който може да бъде възпроизведен на национално ниво. Обаче сътрудничеството на национално ниво може да е по-сложно.

Курц би могъл да разгледа и най-традиционната форма на управление в Австрия, „голяма коалиция“ между НП и лявоцентристките социалдемократи (СДП). Във всеки случай е малко вероятно този вариант да бъде приятен за Курц - който сам „загаси“ последната голяма коалиция през 2017 г. Според политолога Петер Филцмайер „Курц ще трябва да разочарова някои от своите избиратели, независимо с кого влиза в коалиция“.

Например, партньорство било със СДП, било със Зелените, би било трудно да се обясни на около 258 000 избиратели, за които се смята, че са преминали към Курц от крайната десница. Краен вариант за Курц ще бъде правителството на малцинството. Но дори и този сценарий ще се нуждае от подкрепа от друга партия, за да оцелее НП при ключови гласувания в парламента, при липса на които страната може да бъде поканена отново да се изправи пред урните след няколко месеца.

(Превод БГНЕС)

Коментари

Задължително поле