Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

„Фолксваген” потвърди, че отлага решението за изграждане на завод в Турция заради военната офанзива в Сирия

Курц пред избор Австриецът търси партньори в управлението

Яхване на зелената вълна. Възможно ли е?

33-годишният лидер на Австрийската дясноцентристка Народна партия (НП) Себастиан Курц е изправен пред началото на усилено търсене на възможни коалиционни партньори, въпреки огромния си успех на парламентарните избори. НП спечели ясна победа с около 37 процента при гласуването в неделя, значително подобрение от представянето си през 2017 г. и резултат, което означава, че Курц ще носи отговорността да привлече други партии, което сега може да е трудна задача.

Триумфът на Курц идва въпреки факта, че последното му правителство се разпадна през май, след като крайнодесните му коалиционни съюзници, Партията на свободата (ПС), беше пометена от корупционния скандал „Ибисагейт“, довел до оставката на нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе. Алиансът НП-ПС сега изглежда малко вероятно да се повтори, тъй като лидерите на ПС се насочиха към ефира, за да кажат, че биха предпочели да ближат рани в опозиция.

Курц може вместо това да се обърне към други големи победители на вота в неделя, партията на Зелените. Зелените и НП вече са заедно в правителството в провинциите Тирол и Залцбург, което някои посочиха като пример, който може да бъде възпроизведен на национално ниво. Обаче сътрудничеството на национално ниво може да е по-сложно.

Курц би могъл да разгледа и най-традиционната форма на управление в Австрия, „голяма коалиция“ между НП и лявоцентристките социалдемократи (СДП). Във всеки случай е малко вероятно този вариант да бъде приятен за Курц – който сам „загаси“ последната голяма коалиция през 2017 г. Според политолога Петер Филцмайер „Курц ще трябва да разочарова някои от своите избиратели, независимо с кого влиза в коалиция“.

Например, партньорство било със СДП, било със Зелените, би било трудно да се обясни на около 258 000 избиратели, за които се смята, че са преминали към Курц от крайната десница. Краен вариант за Курц ще бъде правителството на малцинството. Но дори и този сценарий ще се нуждае от подкрепа от друга партия, за да оцелее НП при ключови гласувания в парламента, при липса на които страната може да бъде поканена отново да се изправи пред урните след няколко месеца.

(Превод БГНЕС)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.