Късо съединение в осветително тяло е вероятната причина за пожара в търговския център в Кемерово

Късо съединение в осветително тяло в зоната за игри е възможна причина за пожара в търговско-развлекателния център "Зимняя вишня" в руския град Кемерово. Това съобщи днес на пресконференция главният държавен инспектор на Русия по противопожарен надзор Ринат Еникеев, цитиран от ТАСС и РИА "Новости".

"Според нашите представи става дума за късо съединение и претоварване на електропроводниците на осветителното тяло. Не знаем какво е повлияло за това, но коренът е там. Истинската причина може да се съдържа в осветителното тяло", каза той.

Еникеев разказа, че светодиодното осветително тяло е имало отражател за разсейване на светлината, който се е разтопил. След това "огнени капки" са падали върху площадка, покрита с дунапрен. По думите му има също данни, че в помещението е прокапвала вода вследствие на топене на снега.

От пожара на 25 март в четириетажния мол загинаха 64 човека, включително 41 деца. Според руското министерство на извънредните ситуации пътищата за евакуация в сградата са били препречени от горящи токсични материали, съдържащи съединения на хлороводорода. Освен това следствието е установило, че в продължение на седмица преди пожара в търговския център автоматичната пожарна сигнализация е била повредена, а изправната аларма за принудителна евакуация не е била включена ръчно от охраната.

В хода на разследването бяха арестувани седем души. Оставка подаде губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев, заемал този пост от над 20 години, припомнят руските агенции.

Коментари

Задължително поле