Къща на село на цената на тристаен апартамент

На цената на тристаен апартамент в голям град може да бъде купена хубава къща в селата около него.

Държат да стигат до градския център за не повече от 30 минути

70% от купувачите на ново строителство искат да са по-близо до природата

Някои работят дистанционно

Нараства търсенето на къщи край големите градове като София, Пловдив и Варна. Сред причините за това е, че на цената на тристаен апартамент в града човек може да купи хубава къща в близките до него села. Най-често между 250 хил. евро и 350 хил. евро струва тристаен апартамент на централна локация в столицата. Подобни са и цените за строителство на къща в периферията на София.

След пандемията много купувачи на имоти ново строителство се стремят оптимално да съчетаят природосъобразния начин на живот с динамиката на ежедневието си. Ето защо все повече хора се интересуват от самостоятелна къща с хубава гледка и лесен достъп до основен път, така че да стигат до градския център за не повече от 30 минути. Над 70% от купувачите на имоти искат да са по-близо до природата, показва проучване на компания за недвижими имоти. Но за 43% от тях от решаващо значение за крайния избор на имот е възможността за лесен достъп до централната градска част.

Да построиш или да купиш самостоятелна къща в самия Пловдив е почти невъзможна задача дори за хора със сериозни финансови възможности. Затова все повече хора, които искат да имат самостоятелен дом с малък двор, се насочват към периферията на града. Покупката на еднофамилна къща в близките до Пловдив села излиза колкото апартамент в центъра на града. Към покупката на селски имот се насочват хора с възможност за дистанционна работа, които разполагат с повече от един семеен автомобил, искат да отглеждат децата си в по-просторен дом с двор, в по-чиста и спокойна среда. Именно на тези изисквания отговарят къщите в малките населени места около Пловдив, особено селата в Родопската яка.

Същата е ситуацията и с имотите край Варна. На цената на тристаен апартамент в морската столица може да бъде купена хубава къща в близките села.

От значение при избора между апартамент или къща на първо място са парите, но голяма роля има и етапът от живота, в който се намира всеки един човек, коментират брокери. Обикновено младите, които тепърва развиват своя кариера, създават семейство и са пряко зависими от градската среда и удобствата є, изборът да купят апартамент - предимно ново строителство, с модерни общи части. Купувачите се насочват към апартамент старо строителство, когато имат претенции за определена локация и по-малко общи части, включени в крайната цена. Хора, напреднали в своя житейски път, изморени от динамиката на града и преминали през отглеждането на деца, често избират къща в сателитните населени места около големия град. Къща край града понякога избират и хора, които искат деца им да имат по-голяма свобода в игрите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти