Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на България

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината

Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

Кюрдска преселница се влюби в македонски полицай и забрави за Германия

От любов към македонски полицай кюрдска бежанка забрави за Германия. Историята започва в началото на 2016 година, когато Нура Аркавази била блокирана в калта при граничен пост от македонски полицаи. Тогава тя е болна, а служителят на реда Боби Додевски е на смяна там.

Четири месеца по-късно 20-годишната кюрдка се е разделила със семейството си, което е продължило пътя си към Германия, за да остане в Македония и да се омъжи за 35-годишния полицай, разказва БГНЕС.

Додевски си спомня дъждовния ден на запознанството им. Бил на смяна на границата със Сърбия след като се разменил с колега. „Това е съдба”, казва полицаят в апартаментчето, където двойката живее в Куманово.

Нура Аркавази напуснала през януари източната иракска провинция Диала. Тя обяснява, че баща й, инженер, бил отвлечен от джихадистите, които искали откуп от милиони долари, за да го пуснат. Семейството преминава през Турция, където се качва на лодка за гръцкия остров Лесбос, преди да влезе в Македония – маршрут, следван от хиляди хора, бягащи от войната и бедността.

„Мечтаех просто да живея със семейството си в Германия. Не съм си представяла, че тук ме очаква такава изненада”, споделя младата жена. Когато семейство Аркавази пристига в Македония, Европейският съюз затваря този „балкански маршрут” и границите си.

В деня на запознанството им Нура има висока температура. Тя иска да получи информация дали семейството й ще може да премине или границата е напълно затворена. Насочват я към Боби защото той говори английски. Додевски осигурява на младата жена и майка й одеала и медицинска помощ. Нура си спомня как той й казал да не се тревожи, защото всичко ще се нареди. „Когато видях Нура за пръв път, видях добротата в очите й”, казва македонският полицай.

После Боби завежда Нура и майка й на пазара, за да си купят храна и дрехи. Младата жена се увлича от чуждите езици и има познания по шест. Прави й впечатление, че полицаят, който им помага, си играе с децата, докато колегите му се държат по-напрегнато. Една вечер полицаят кани младата жена на ресторант. Притеснен, той й предлага брак. „Казах му „не”. Не вярвам, че си сериозен”. Но той го повтори поне десет пъти „Ще се омъжиш ли за мен?”…”, обяснява Нура.

Въпреки че семейството й е против брака с мъж, който не е мюсюлманин, тя приема. „Избрах добър човек и ще се омъжа за него. Няма да се омъжа за никой друг”, казва Нура на близките си. Сватбата е на 13 юли и присъстват 120 гости от всички религии, защото Куманово е мултиетнически град. „Беше много красиво и весело”, спомня си булката, която, както й съпругът й, си е татуирала името му на ръката си. Нура вече е бременна. Семейството живее с трите деца, които Боби има от два предишни брака.

Ирак много липсва на Нура. Но правилата на гостоприемството на Балканите й напомнят родната й страна и тя казва, че в Куманово се чувства като у дома си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.