К. Петков решил: Македония в ЕС

Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС. Това казва в телевизионно интервю пред румънската медия Digi24 министър-председателят Кирил Петков, дадено на английски език и дублирано със субтитри на румънски.

Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС, казва премиерът пред румънска медия

Министри от коалицията признаха пред “Труд”, че не знаят какво е говорил шефът им

На виртуална среща с Антъни Блинкен

“За развитието на Западните Балкани”

Водещата Кристина Чилеаку отбелязва, че българското правителство е направило компромис със Скопие и пита “дали това е дълготраен компромис, или нещо може да се промени, ако в даден момент правителството се разпадне. “Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС”, отговаря Кирил Петков. “Ако моето правителство остане, а за това работя всеки ден, решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да бъде в ЕС. Имам предвид, че това е добре за региона. Разбира се, има някои неща, които все още трябва да бъдат решени, и ние трябва да работим усилено, за да ги разрешим. Знаем препятствията, знаем проблемите, които трябва да решим, сега просто трябва да ги решим”, казва още Петков. Интервюто е публикувано в румънската медия на 9 май, точно при отпътуването на Кирил Петков за САЩ.

На въпрос на “Труд” дали кабинетът не е променил позицията си към Скопие, министри от коалиционните партии заявиха, че не знаят за медийното участие на министър-председателя, но “позицията на правителството е непроменена”. “Преговорите със Северна Македония за членство в ЕС може да започнат след като Скопие започне да изпълнява Договора за добросъседство от 2017 година”, посочиха още членове на правителството, но не пожелаха да бъдат цитирани. Ветото за Северна Македония е най-парливата тема в мнозинството на властта и е обявена за “червена линия” от БСП, а Тошко Йорданов от ИТН предупреди, че “управляващата коалиция може да бъде застрашена единствено от разминаването в позицията за Северна Македония”.

Вчера рано сутринта от Министерския съвет съобщиха, че Петков е провел разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. А още във вторник вечерта Петков се похвали за разговора си с Блинкен в туитър. На официалния сайт на Държавния департамент обаче информацията бе озаглавена така: “Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен се срещна виртуално с българския премиер Кирил Петков”. Темата за Северна Македония и ЕС отсъстваще от информациите, но от пресслужбата на Министерския съвет посочиха, че Петков и Блинкен са разговаряли и “за стабилността и развитието на Западните Балкани”.

Според съобщението на Държавния департамент на САЩ, в което се посочва изявление на говорителя Нед Прайс, не са споменати Северна Македония и Албания, но в него се казва: “Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически отношения, а държавният секретар подчерта отново важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към Европейския съюз”.

В навечерието на визитата на Петков в САЩ от Македонската информационна агенция (МИА) разпространиха информация от Държавния департамент, че САЩ водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява, съобщи БТА, позовавайки се на МИА. “В отговор на молба на МИА да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че се продължава с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове. Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс. Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС”, се казва още в новината на МИА. Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка”.

Само преди седмица президентът Румен Радев заяви, че натискът към България за даване на съгласие за започване на преговори на РСМ с ЕС е огромен. Радев направи това изказване по време на национална конференция под негов патронаж “Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония”.

През изминалите седмици стана ясно от изявление на външния министър Теодора Генчовска, че страната ни има двойнствена политика по отношение на Скопие - има политика на Кирил Петков и съветниците му за Македония и такава на Министерството на външните работи.

Проф. Анна Кочева, Институт за български език при БАН: Не бива да се намесват чужди сили в отношенията ни с РСМ

Ключът се намира повече в Скопие, отколкото в София, защото там има много повече несвършена работа, посочи проф. Анна Кочева - част от инициативата “Национален кръг “За Македония”.

“Всяка една страна, когато започва преговори, трябва да изпълни определени изисквания, определени условия. Това са просто европейските ценности, които ние прокламираме и което звучи като клише, но всъщност е истина. Това са онези необходими условия, които трябва да гарантират, че става дума за една правова държава, в която се гарантират правата на всички нейни граждани”, посочи проф. Кочева.

“При уреждането на отношенията между България и Република Северна Македония не трябва да се намесват чужди сили, за да можем да урегулираме нещата по съседски и приятелски”, каза още професорката.

Георги Свиленски, шеф на ПГ на БСП: Ако Петков прекрачи червената линия за Македония, той няма да бъде премиер

В коалиционното споразумение недвусмислено е посочено какви условия трябва да изпълнят съседите, за да продължи присъединителният процес. Ако Кирил Петков промени позицията си относно ветото върху Скопие, той може вече да не е министър-председател.

Нашата позиция е последователна - Република Северна Македония може да продължи пътя си към Европейския съюз след изпълнението на споразумението и декларацията на 44-то Народно събрание. Тази позиция е част от коалиционното споразумение.

Ние сме се договорили ясно за условията, които Северна Македония трябва да изпълни, за да продължи присъединителния процес.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Направи ли Петков сделка - газ срещу отпадане на ветото

Дали посещението на нашия министър-председател в САЩ има друга цел, защото все по-упорито се говори и ще продължава да се говори, че посещението всъщност е не с цел решаване на газовия въпрос, който очевидно няма как да бъде решен с доставки на втечнен газ от Съединените щати, поне не в близко бъдеще, а по-скоро е свързано с инструктаж по отношение на бъдещи политики на българското правителство за Македония.

Все по-упорито се говори в обществото, че става въпрос за сделка, с която българското общество трябва да бъде успокоено, че ако вдигнем ветото над Македония и преговорите за начало на разговорите с ЕС за членство, ще получим някакъв митичен по-евтин газ.

Ако българското правителство има ясна политика какви политики ще изпълнява, да ги каже ясно, те трябва да бъдат съгласувани с Народното събрание, иначе ще се окаже, че това не е било посещение, а привикване за инструктаж.

Компромис заради сигурността

В Скопие чакат развръзка на 22 юни

Tрябва да започнат преговори възможно най-скоро

Зиядин Села каза, че политиката трябва да намери компромис.

Президентът на Алианса за албанците Зиядин Села на пресконференция в парламента призова България да отмени ветото на Македония. Според Села Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори възможно най-скоро и да станат членове на ЕС, което ще направи Западните Балкани по-безопасно място за живеене, съобщава македонската “Република”.

“Политиката трябва да намери компромис”, каза Села.

“Призовавам и българската страна, предвид ситуацията със сигурността, която се случва в региона, както и риска, който съществува след руската агресия в Украйна, да помисли за сигурността на региона, да премахне ветото, това ще бъде компромис. И ние, като политици, трябва да сме готови за компромис. Албания заедно с Македония трябва да започнат преговори възможно най-скоро и да станат членове на ЕС. Това ще направи Западните Балкани по-безопасно място за живеене”, посочи Села в отговор на журналистически въпроси. Според изданието в Северна Македония се надяват на 22 юни да има някаква развръзка с Република България.

За историческата истина

ВМРО с протести в защита на българския национален интерес 

Oсъждат насаждания език на омразата

Мостът на влюбените под НДК беше с транспарант “Не предавай Македония”.

Членове и симпатизанти на ВМРО се събраха пред Министерския съвет в защита на позицията, че България не трябва да отстъпва от позицията за прекратяване на езика на омразата и за защита на българите преди Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз.

Митингът-концерт снощи се случи след призива на воеводите “всички достойни и честни българи, които не приемат провокациите от страна на Скопие, осъждат насаждания език на омразата на политиците от другата страна на границата, отстояват историческата истина и категорично не приемат несправедливите гонения на македонските българи, да се присъединят към митинга”.

На моста под НДК вчера беше опънат транспарант с надпис “Не предавай Македония”. Това е поредният протест на ВМРО в защита на правата на сънародниците ни в Северна Македония.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения