Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров след днешната среща в Сочи между президента Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди, предаде БНР.

"Преговорите за зоната за свободна търговия органично се съчетават с това, което става в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество, с отношенията между нашите страни и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия", посочи Сергей Лавров. Той добави, че двамата лидери подробно са разговаряли на тема "Енергетика".

Миналата година вносът на нефт в Индия се е увеличил 10 пъти. Руската държавна компания "Роснефт" сериозно е навлязла на руския пазар, а "Газпром" е подновил споразумението си индийските партньори за доставка на втечнен газ. "Газпромнефт" също има интересни планове, свързани с Индия, стана ясно от думите на Лавров.

Двустранната търговия бележи ръст от 20% през миналата година в сравнение с 2016, твърди индийски дипломатически източник в Москва, цитирам от вестник "Комерсант".През първите четири месеца на 2018 стокообменът между Русия и Индия се е увеличил с около 17% спрямо същия период на миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа