Латиноинвазия в Лондон

Треньорска латиноинвазия в Лондон!

Английското е все по-малко на мода във Висшата лига и демонстрация са последните новини от столицата. „Арсенал“ намери наследник на французина Арсен Венгер в лицето на испанеца Унай Емери, досегашния наставник на „Пари Сен Жермен“. „Уест Хем“ пък смени Дейвид Мойс с чилиеца Мануел Пелегрини.

Дълго време английските медии се упражняваха около името на новия наставник на „артилеристите“. Започна се с Луис Енрике, мина се през Томас Тухел, Патрик Виейра и Тиери Анри. За да се стигне до сигурното – Микел Артета. Да, ама не!

„Арсенал“ се нуждае спешно от успехи, заради чиято липса Венгер си тръгна. А Емери е абониран за златото. Големият приятел на Пеп Гуардиола от испанското им време спечели 3 пъти поред Лига Европа със „Севиля“. Направи требъл във френския футбол и само свръхамбициите на ПСЖ за трофей в Шампионската лига го прогониха от Париж.

Назначенеито на Емери в „Арсенал“ още не е факт, но всеобщото мнение в Лондон е, че пречки няма. Испанецът е амбициозен, изискващ и смел треньор. Освен това е поредният отколешен враг на Жозе Моуриньо, когото нарече „плачещо бебе“, докато водеше „Севиля“. Емери е с положителна статистика и срещу Юрген Клоп, след като победи неговия „Лвърпул“ във финала на Лига Европа. Само на 46 години испанецът е смятан за един от най-големите тактици в играта. Не е случаен фактът, че той е един от малцината, поканени на чаша вино от Гуардиола след двубой в Примера дивисион. Тогава Унай водеше „Валенсия“ и вкара „прилепите“ в Шампионската лига. А през 2014-а УЕФА го избра за треньор №1 на Европа. Вече 5 поредни сезона Емери не е пропускал да ликува със злато.

Това е и желанието на „Арсенал“ - да се печелят купи. Венгер загуби своето магическо докосване, а нови провалени сезони при скъпата селекция са недопустими.

Целта на „Уест Хем“ не са купите, но клубът нае треньор, ставал шампион на Висшата лига. 18 години по-възрастният от Емери чилиец Пелегрини триумфира с „Манчестър Сити“. Водил е „Реал“ (Мадрид). И ще получава по 5 милиона паунда годишна заплата. Дейвид Мойс е поредният британец, който е на път да бъде издухан от футболната част на течението Гълфстрийм. Освен титлата със „Сити“, Пелегрини взе и Купата на английската лига с „гражданите“. Под негово ръководство клубът от Манчестър стигна до единствения в историята си полуфинал в Шампионската лига. Последните 2 години на Пелегрини бяха в китайския „Хебей“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят