Лауреати от олимпиади влизат без изпит в университета 

Снимка: Булфото
Красимир Вълчев представи доклада на образователната комисия, която оглавява, пред останалите депутати.

Красимир Вълчев представи Изменения в Закона за висшето образование

Научните институти с юридическа правоспособност

Депутатите гласуваха измененията в Закона за висшето образование, които продължават политиката за насърчаване на кандидат-студентите, лауреати в национални и международни олимпиади и са носители на медали от олимпиади, да могат да бъдат приемани във висши учебни заведения без приемен изпит. 95 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласуваха “за”, нямаше нито един против, а от “Възраждане” се въздържаха. ПП и ДБ не бяха в зала.

Целта е тези кандидат-студенти да бъдат задържани в българската система на висшето образование, обясни Красимир Вълчев от ПГ ГЕРБ-СДС. Той представи Доклада на Комисията по образованието и науката за първо гласуване на законопроекта.

Другото предложение, което бе прието, е да се създаде възможност научните институти да имат юридическа правоспособност, т. е. да бъдат самостоятелни юридически лица, тъй като в момента те могат да създават такива като звена във висшите училища, посочи Вълчев.

Целта е да се създадат условия за максимална гъвкавост при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование