Левче на глас - кошмар за депутатите

ГЕРБ предлага поправка в Бюджет 2019, БСП обсъжда въпроса на пленум

“Див популизъм”, коментира Йордан Цонев от ДПС

ГЕРБ ще предложи в Бюджет 2019 държавната субсидия за партиите, получили над 1% на парламентарни избори, да стане 1 лв. на действителен глас, а БСП ще обсъди въпроса на пленум. Това обявиха от двете най-големи политически сили, след като премиерът Бойко Борисов се ангажира в интервю за “Шоуто на Слави” предложението, отхвърлено преди две години, отново да бъде внесено.

Веднъж вече го гласувахме, но след като премиерът се е ангажирал, ще го внесем пак, каза пред “Труд” председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща да постави въпроса на заседание на Националния съвет на партията.

“Или ще ги платят бизнесмените и ще им слугуваме в парламента и в изпълнителната власт, или ще ги плащат мутрите и на тях ще се слугува, или ще ги плаща бюджетът и ще има прозрачност и отчетност. Един лев означава на практика да няма субсидия - това е див популизъм”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

“Според мен субсидията не е голяма, но щом така е решено, ще го предложа. Да видим какво ще стане”, каза Борисов в отговор на настоятелни въпроси на Слави Трифонов. Водещият използва в разговора част от информацията за финансирането на партиите, която “Труд” изнесе в поредица от материали .

“Когато дойдат избори, догодина два избора имаме, партиите ще тръгнат през бизнеса и през... И ставаме зависими от олигарсите”, заяви Борисов. Както “Труд” писа, само от субсидиите си за 2017 година, в която имаше парламентарен вот, партиите спестиха общо 6 млн. лв. И в началото на 2018 разполагаха със следните суми: ГЕРБ – 17 млн., БСП – 4,7 млн. лв., ДПС – 4,6 млн. лв., НФСБ – 1 млн. лв., ВМРО – 1,8 млн. лв., “Атака” - 900 хил. лв., “Воля” - 1,4 млн. През настоящата година, в която нямаше национални избори, вероятно са натрупали още по-големи резерви.

“Дойдат ли избори, всички тръгват да питат “с какво ще помогнеш”. Или искат да помогнат, по-лошото. Ама те като ти “помогнат”, след това идват и си поставят условията”, каза още премиерът. “Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година”, постановява Изборният кодекс, а ако Борисов има предвид нещо друго, то вероятно е описано в Наказателния кодекс.

“Защото от тях правим непрекъснато дарения”, обясни още лидерът на ГЕРБ големите финансови резерви на партията си. Годишният финансов отчет на ГЕРБ за 2017-а сочи, че е дарила 302 хил. лв. от своите 14,5 млн. лв. годишна държавна субсидия.

 

Системата "уби" Слави

Хиляди мнения за интервюто на Слави Трифонов с Бойко Борисов бяха изразени във фейсбук. “Труд” подбра някои от най-показателните:

Горкият Слави. Тъжен е, както се видя тая вечер. Унил. В интервюто с премиера той беше излишен - вероятно и сам го разбира. И фланелката на майките вече не му отива. Би трябвало да си поръча своя, с надпис: “Системата ме уби.”

Анна Заркова

Понеже сигурно от 12-13 години не съм гледал така нареченото “шоу” и не съм в час с новините, вярно ли, че Слави Трифонов вече нямало да сваля от власт Бойко Борисов, а щял да го сваля с валс?

Калин Първанов

От изпълнител на “Нема такава държава” стана герой в нея.

Светослав Петров

Такова беззъбо задаване на въпроси и задоволяване с половинчати отговори не очаквах от Слави. Явно наистина у нас нищо не е така, както изглежда!

Владимир Николов

Трябва да сме благодарни на Трифонов за “интервюто” и че в свое лице навреме ни спести един нов Бареков в политиката.

Васил Георгиев

Трифонов снощи намери отговор на въпроса защо България е на 111-о място по свобода на словото... Заради такива като него...

Марин Павлов

 

Проучване на Народното събрание

Само във Финландия дават повече пари

03-02“Взехме пример от това, че в Германия субсидията е 50 евроцента”, каза Слави Трифонов по време на интервюто си с Бойко Борисов. “Може да се сложи коефициент, щом давате пример с Германия”, показа се по-запознат премиерът.

Основната субсидия в Германия е 1 евро до 4 млн. получени гласа и по 0,83 евро над 4 млн. По 45 евроцента се отпускат за всяко евро дарение, което трябва да е до 3300 евро. В Белгия партиите в парламента получават по 125 000 евро и по 1.25 евро на глас. В Австрия годишната субсидия е 218 000 евро на парламентарна формация и 2,5 евро на глас еднократно за извънпарламентарните. В Естония партиите, получили над 1% от гласовете, взимат 9 587 евро годишно, а над 4% – 15 978 евро годишно. В Латвия отпускат по 0,71 евро на глас за партиите с над 2%. В Дания партиите и независимите кандидати получават по 22.30 крони (5,90 лв.) на глас. В Португалия плащат по 1/135 част от минималната работна заплата на глас. В Румъния разпределят между партиите 0.04% от приходите в държавния бюджет. Само във Финландия твърдата субсидията е по-висока от тази в България – 12,5 евро на глас.

Данните са от изследване на студентската програма за законодателни проучвания на Народното събрание, извършено под ръководството на авторитетния специалист по финансово право проф. д-р Ганета Минкова през февруари 2018 г.

Цялото проучване:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика