Легендарната актриса Даниел Дарийо почина на 100 години

Легендарната френска актриса Даниел Дарийо почина на 100-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Актрисата навърши 100 години през месец май. Пред своята творческа кариера, която е продължила осем десетилетия, та се е снимала в 140 филма.

Дарийо стана световна звезда през 30-те години, когато си партнира с Дъглас Фербанкс в романтичния холивудски филм "The Rage of Paris" през 1938 г.

Но решението й да продължи да работи след нацистката окупация и да се снима във филми в студио, създадено от пропагандния шеф на райха Йозеф Гьобелс, я белязва като колаборационистка.

mel-ferrer-danielle-darrieux-455652-810x0По-късно Дарийо казва, че била принудена да участва в рекламно пътуване до Берлин през 1942, за да освободят съпруга й – дипломата и плейбой Порфирио Рубироса, смятан от нацистите за шпионин. След освобождаването му Дарийо напуска студиото и се укрива под фалшиво име.

Три години след войната отново е на върха след запомнящи се роли в "La Ronde", "Madame de" и като испанската кралица в "Ruy Blas" („Руи Блас”) на Жан Кокто.

Каквито и съмнения да е имало за военновременната й дейност, те са забравени след завладяващото й изпълнение през 1959 в "Marie-Octobre" – трилър за оцелелите от мрежа на френската съпротива, които се опитват да разберат кой е предал убития им лидер.

На 99 години Дарийо озвучи един от персонажите в хитовата анимация "Persepolis".

Родена е през 1917 г. в Бордо и първоначално учи чело и пиано и се готви да става музикантка. На 14-годишна възраст обаче случайно попада в киностудио.

dd45„Отидох в студиото така, както някой ходи на училище. Бях мързелива и си останах такава”, каза веднъж Дарийо, връщайки се към живота си, прекаран на снимачната площадка.

През 1931, на 14-годишна възраст, дебютира в музикалния филм „Балът“ („Le Bal“), с което започва нейната продължила и през 21 век филмова кариера.

Световна известност получава на 18 години с главната роля във филма „Майерлинг” (1936) за нещастната любов на наследника на австро-унгарския престол Рудолф и дъщерята на австрийския дипломат Мария фон Вечера.

 

Дарийо е издала и два албума с песни.

Коментари

Задължително поле