Легендарният режисьор Жан-Жак Ано ни пренася при пламъците на „Нотр Дам“

Кадър от „Нотр Дам“ гори“

Филмови прожекции до октомври

Програма „Светът такъв, какъвто е“ по случай Европейските дни на наследството 

Романтика с „Любовите на Анаис“

Прочутият световен режисьор Жан-Жак Ано представя зрелищен разказ за пожара в катедралата „Нотр Дам“ в Париж през април 2019 година. Френски майстор зад визуално пленяващи филми като „Името на розата“ и „Мечката“, Жан-Жак Ано разчита на най-новите технологии – Imax и Atmos, за да илюстрира страховитото събитие по един изключително въздействащ начин.

„Нотр Дам гори“ възпроизвежда детайлно чудовищния пожар, най-големия в историята на катедралата досега, проследявайки героичните действия на мъже и жени пожарникари, които залагат живота си на карта по време на една всяваща ужас и страхопочитание спасителна акция. Резултатът е върхово кинематографично постижение, запечатало 24 часа от живота на Париж, в които съответните институции са изправени пред огромно предизвикателство поради закъснение при подаването на сигнала за тревога… В края на тази опасна битка опитът и смелостта побеждават.

Сега филмът е включен в програмата на Френския институт „Светът такъв, какъвто е“ и днес, събота 16 септември, има две специални прожекции по случай Европейските дни на наследството - от 16:30 и от 19:00 часа в зала „Славейков“. В ролите са Самюел Лабарт, Жан-Пол Бордес, Микаел Чиринян.

А в събота 23 септември, от 19:00 часа е прожекцията на „Атлантик бар“ в рамките на Фестивала Sofia Documental. Ето го и сюжета: „В бар Атлантик, шефката Натали е центъра на вниманието. Тук хората пеят, танцуват, подават си ръка… След като собственикът пуска обекта за продажба, Натали и редовните посетители са изправени пред гибелта на техния свят и на потенциално пагубно, но жизнено необходимо за тях място.“

Програмата продължава в петък, 29 септември, от 18:30 часа със „Снежната пантера“. Документално зрелище от Мари Амиге и Венсан Мюние, това произведение ни пренася в сърцето на високите тибетски плата, където фотографът Мюние въвлича писателя Тесон в издирване на снежната пантера. Инициира го в изящното изкуство на причакването, в разгадаването на следите и търпението, необходимо за да се зърне животното. Прекосявайки обитаваните от невидимо присъствие върхове, двамата мъже водят диалог за мястото на човека сред живите създания и ознаменуват красотата на света.

В събота, 30 септември, от 19:00 часа идва време за показването на „В нощта на 12-ти“ на Доминик Мол с Бастиен Буйон, Були Ланерс, Тео Шолби. Сред следователите от криминалната полиция се говори, че всеки има престъпление, което го преследва. В някакъв момент полицаите се натъкват на случай, който ги наранява повече от останалите, без винаги да знаят защо.

Младият и амбициозен Вивес току-що е назначен за ръководител на криминалния отдел в Гренобъл, когато на бюрото му попада случаят с убийството на Клара. Вивес и екипът му разследват сложния живот и отношения на Клара, но това, което започва като професионално и методично потапяне в живота на жертвата, скоро се превръща в натрапчива мания.

Романтиката „Любовите на Анаис“ е за петък 6 октомври, 18:30 ч. Анаис Демустие, Валерия Брюни Тедеши и Дени Подалидес са звездите в тази докосваща история за нещата от живота, поднесени с дяволски изкусителен сюжет. Aнаис е тридесетгодишна, а парите не стигат.  Има си приятел, но не е сигурна дали го обича. Среща Даниел, който веднага я харесва. Но Даниел живее с Емили…която също се харесва на Анаис. Това е историята на млада жена, която не може да си намери мястото. Но също е прозорлива и, напук но всичко, никога не се отказва от своите желания.

Програмата на Френския институт в България е посветена на днешните реалности. Тези дръзки и своеобразни творби отправят реалистичен и нелицеприятен поглед върху заобикалящия ни свят (политически комбинации, икономическа нестабилност, международни заговори, насилие, природни бедствия, изчезване на животински видове), като едновременно ни подканват да вникнем в интимните реалности: скритите дълбоко в нас пороци – ревност, скъперничество, обсебване, пристрастяване… Едно филмово пътешествие през емоциите, което разтърсва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино