Лекари от ВМА трансплантираха черен дроб на 59-годишен мъж

Снимка: ВМА

Донорът е мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт

В навечерието на Нова година специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 59-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на черепно-мозъчна травма, съобщават от боницата.

На 29 декември от болницата получават известие от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, че има донорска ситуация в Плевен. "Сформирахме бързо екипа, хората, които бяха извън София, включително и аз самият, веднага се прибрахме. А в 7 часа сутринта на 30 декември наш екип замина за Плевен, за да осъществи експлантацията на черния дроб", обясни професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Към момента пациентът е екстубиран, контактен и адекватен, продължава лечението му.

Технически беше трудна трансплантация – продължи около 6 часа, но стана добре, дробът заработи. Пациентът има добри жизнени показатели, започва раздвижване и захранване. Нещата се развиват нормално за този етап на следоперативня период, допълни още професор Владов.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Коментари

Задължително поле