Лекари от КОЦ – Пловдив ще преглеждат безплатно в Ивайловград на 22 септември и през уикенда

Екип от КОЦ (Комплексния онкологичен център) в Пловдив ще извърши безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на злокачествени тумори в Ивайловград на повече от 200 души. Прегледите започват навръх 22 септември – Деня на независимостта на България, и ще продължат три дни, като онколозите от Пловдив ще преглеждат и през уикенда.

Прегледите ще обхванат няколко локализации – тумори на млечна жлеза, на женски полови органи, на щитовидна жлеза, кръвни, мекотъканни и кожни тумори. На място в Ивайловград ще се превозят мобилни ехографи, предметни стъкла, микроскоп, контейнери за съхранение на материалите. Ще се вземат материали, които после ще се транспортират и изследват в КОЦ – Пловдив. Това е второто посещение на екип на КОЦ в Ивайловград – първото бе в началото на септември като специалистите използват почивните си дни, за да преглеждат.

Инициатор на доброволната акция е онкохирургът от КОЦ-Пловдив д-р Ваня Балева. „Болницата в Ивайловград е затворена от години, тъне в пълна разруха и затова решихме да прегледаме повече хора, за които достъпът до медицинска помощ е много труден”, коментира д-р Ваня Балева. Тя уточни, че резултатите от изследванията след първото посещение не са много добри и според нея една от причините за това се крие в съсипването на здравното заведение в Ивайловград.

Идеята на лекарите от КОЦ-Пловдив е профилактиката да обхване целия Родопски район. Вече бяха направени прегледи в Златоград, като специалистите отново са ходили 2 пъти със своя техника и транспорт, а в началото на октомври групата ще посети и Девин. „Профилактиката е била системна дейност на диспансера преди промените, но се занемари. Озовахме се в ситуация, когато пациентите идват в доста напреднали стадии от заболяването и вече е трудно да се окаже ефективна помощ. Хората се информират от интернет, което не е редно”, подчерта д-р Балева.   Затова тя и колегите й искат да възстановят методичната помощ, колаборацията и връзките с колегите си, както и да научат пациентите да търсят лекар навреме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве