Лекарят, който спасява бебета от аномалии

Д-р Борис Стоилов е харесван от своите пациенти и заради широката усмивка и доброто сърце.

Акушер-гинекологът д-р Борис Стоилов е единственият в Южна България сертифициран специалист по фетална медицина

Още в 12-а седмица се установява сърдечна малформация на плода

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и единственият сертифициран специалист по фетална медицина в Южна България. Той е управител на един от най-модерните центрове по майчино-фетална медицина в страната, където резултатите от скрининга се получават в рамките на 30-40 минути. Пловдивският лекар е завършил Медицинския университет в града през 2005г., след което специализира две години фетална медицина в Лондон, под ръководството на доайена на тази специалност в света - проф. Кипрос Николаидес. От малък мечтае да стане доктор, повлиян от дядо си - известния пловдивски детски кардиолог д-р Борис Кръстев.

"Дядо ми беше най-добрият човек, който съм познавал. Страхотно впечатление ми правеше колко хора го спираха по улиците, възхищаваха му се и му благодаряха за неговата помощ. Той беше изключително интелигентен, възпитан и ерудиран човек и четеше по няколко книги на седмица до края”, споделя акушер-гинекологът.

Пътят му към мечтаната професия обаче не е лек, тъй като поради липса на свободни места за специализация, няколко години е работил в център по неотложна помощ, в кардиохирургия и като медицински представител.

Дори е служил в казарма. Късметът му се усмихва, когато решен да работи на всяка цена като акушер-гинеколог, той е приет като доброволец в МБАЛ „Св. Мина“ в града под тепетата. "Никога няма да забравя първия си работен ден в отделението - беше точно на 8-ми март 2007 г. Тогава си помислих, че тази дата е предзнаменование", разказва д-р Стоилов. След като взел специалност, медикът решил да замине за Великобритания, където се обучавал при "бащата" на феталната медицина - проф. Николаидес. Така в Лондон го посреща най-добрата школа по фетална медицина в света.

"Специализацията ми продължи 2 години и няколко месеца от 2014 г. до 2016 г. и беше на много високи обороти, много натоварено, но с изключителни резултати. Обучението ми се проведе основно в Kings College Hospital, но също и в University College London Hospital, Medway Hospital и Southend University Hospital. Въпреки всички трудности и перипетии, през които минах, това е безценен опит и познания, които получих. Работил съм с най-добрите специалисти в света във феталната медицина и това издигна професионалното ми развитие изключително много’’, споделя пловдивския лекар.

Феталната медицина е сравнително нов клон на акушерството и гинекологията. Специалистите правят различни високоспециализирани изследвания, които обикновенните акушер-гинеколози не извършват, защото нямат нито необходимата апаратура, нито знанията за това. Изследванията могат да открият в много ранен етап от бременността различни аномалии и състояния при бременната и плода като Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау, сърдечни аномалии, мозъчни малформации и др. По-важното е, че не само се откриват, но и някои състояния като преждевременно раждане, прееклапсия (б.а.високо кръвно при бременните) и др., могат да се предотвратят, затова според лекарите по фетална медицина те често спасяват не един, а два живота.

Изследванията се извършват на няколко етапа от бременността на жената, като най-важното от тях е първия преглед, който се осъщяствява в 12 седмица (г.с.). По време на прегледа се снема анамнеза, прави се скрининг за Синдром на Даун, скриниг за прееклампсия, прави се превенция на много заболявания, включително могат да предотвратят 85% от големите сърдечни аномалии, въпреки че сърчицето на бебето е голямо колкото грахово зърно.

„Имах пациентка, при която в 12-а седмица установихме сърдечна малформация на плода. Обсъдихме подробно случая и тя реши да продължи бременността, като се разбрахме, че веднага след раждането трябва да се направи сърдечна операция на бебето. Практиката показва, че след такава операция, преживяемостта на новородените е изключително голяма, повече от 90%. В крайна сметка всичко мина добре и изписахме майката и новороденото живи и здрави. Важното в случая е, че ако се пропусне тази малформация и майката роди, без да знае, че бебето й има такъв проблем, няколко часа след раждането бебето ще посинее и най-вероятно изходът ще е фатален ‘’, споделя д-р Стоилов.

Следващият преглед е между 19 и 23 г.с., т.нар. фетална морфология. Целта на това изследване е да се проследи нормалното развитие на плода, да се направят измервания, съответно да се открият изменения, ако има такива и да се определят последващите действия. И третият важен преглед е около 36 г.с., когато се проследява растежа на плода. Целта е да се види как расте бебето, последователността на растежа на отделните показатели и съотношението между тях. Измерва се наличието на околоплодната течност, кръвотока от майката към плацентата, от плацентата към плода и кръвотока на плода. Всичко това показва жизнеспособността на плода, откриване на ранни признаци на страдание на плода от различно естество и възможността за изготвяне на план за последващи действия.

"Това са трите прегледа, които е хубаво да направи всяка бременна жена, независимо от това на колко години е. Възрастта няма значение, защото съм имал пациентки на по 18-19 години, но с тежка бременност и малформации на плода, както и бременни на близо 50 години, при които всичко е наред. Това не го казвам, за да плаша жените, а по-скоро да наблегна на важността на тези прегледи, защото ние, специалистите по фетална медицина често спасяваме животи. В моята практика съм се сблъсквал с тежки и запуснати случаи, при които е можело да се действа много по-рано и нещата да се оправят", разкрива специалистът.

Пациентите го харесват и заради широката му усмивка и доброто му сърце. За да могат повече жени да имат достъп до тези специализирани изследвания д-р Стоилов съобщи, че в месеца на жената, стартира кампания за 100 безплатни скрининга в първи триместър, които продължават след приключване на карантинния период за страната, заради извънредното положение. Прегледите бяха обявени по време на откриването на новия Център по Майчино-Фетална медицина в Пловдив, където той и екипът му работят с пациентки от цяла Южна България. Случайно или не самото откриване беше на датата 8-ми март, а стотици жени получиха ръчно направена роза по случай двата празника.

Емоциалността на пловдивския специалист личи не само от личния подход към всяка пациентка, но и по многото снимки на деца в клиниката му. Той споделя, че още преживява всяко раждане и се разчувства заедно с родителите. Въпреки многото работа той обича да разпуска, когато е възможно, на планина, защото е запален скиор. Често прави големи семейни събирания на вилата в Пампорово, където майка му готви домашни специалитети в задушевна обстановка. Иначе не крие, че не обича филмовите драми и излишните конфронтации, затова предпочита да гледа комедии, за да отдъхне от напрегнатото ежедневие. Мечтае един ден феталната медицина в България да достигне висотата на тази специалност в Лондон, така че всяка жена да е спокойна за нея и бебето й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи