Летим директно от София до Пекин

Правим общи пакети със страни от ЕС за далечни пазари, заяви Ангелкова

Вкарват в списък 100 европейски забележителности

Предложиха рецепцията на хотелите да се набира с цифрата 9

Директните полети между София и Пекин ще са реалност съвсем скоро. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която председателстваше среща на министрите на туризма от страните членки, част от официалната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. “Работим интензивно по въпроса и се надяваме да дадем допълнителни детайли през втората половина на годината, когато страната ни ще бъде домакин на инициативата “16+1” за сближаване между страните от Югоизточна Европа и Китай. Тепърва обаче предстои много работа преди директната самолетна връзка да се осъществи”, обясни министърът на туризма. Именно възможността Европа да се представя като една дестинация на азиатския пазар беше един от акцентите по време на официалните и неформални разговори. Хърватия е предложила на България да се включи в изготвянето на общи туристически оферти, за да се промотираме заедно в Китай. Освен това се работи за изготвяне на такива оферти с Турция и Гърция, както и с Румъния, поясни Ангелкова. 10% е ръстът на китайските туристи в Европа и те са внесли над 1 млрд. евро в бюджета на общността, обясни еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска.

По време на срещата в НДК беше обсъдена и важността на туристическата индустрия, която дава над 10 на сто от БВП на ЕС. Обсъдено е и създаването на нови правила, които да регулират онлайн предлагането чрез различни дигитални платформи в туризма, така че да бъдат защитени както интересите на потребителите, така и на бизнеса. Цифровизацията е бъдещето на отрасъла, заяви новият генерален секретар на Световната туристическа организация към ООН Зураб Пололикашвили. И допълни, че е обсъждана и връзката със заетостта в частния сектор. Това е първото участие на Пололикашвили в подобен форум след като зае поста. Министрите на туризма на ЕС са обсъдили и възможностите за допълнителна транспортна свързаност, включително и за повече директни самолетни линии на Балканите. Обсъдено е и създаването на списък със 100 европейски туристически обекта, по подобие на българските национални туристически обекти, които са сред най-посещаваните атракции у нас. Присъстващият на форума Соломон Паси повтори идеята си да има единен номер за набиране на рецепцията в хотелите и това да бъде цифрата 9.

Ангелкова подчерта и значението на Турция като генериращ туристически пазар за страната ни. Над 636 хил. турски туристи са посетили страната ни, а Турция е важен партньор, както за икономиката на България, така и за други секторни политики, които правителството води, обясни министърът на туризма. Процесът между двете страни е изключително интензивен, а на 26-ти март предстои среща на високо ниво във Варна, организирана под егидата на българския премиер и президент на Съвета на ЕС Бойко Борисов, на която ще присъстват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и турският президент Реджеп Ердоган. На нея ще обсъдят редица политики и условия за присъединяването на Турция към ЕС, заяви министърът на туризма Николина Англекова.

 

Раздават безплатни пътувания чрез томболи

Отстъпки за почивки на изложението Ваканция и Спа

Награди ще получат и професионалистите в сектора

Почивки с отстъпки ще могат да си купят посетителите на международното туристическо изложение Ваканция и Спа. То се провежда от 14 до 16 февруари в Интер Експо Център в София, но през първия ден панаирът може да бъде посетен само от бизнес-партньорите на компаниите, които участват. Желаещите да си купят изгодна ваканция ще могат да разгледат офертите на изложителите на 15 и 16 февруари. Фирмите и общините, които са се включили в 35-то издание на борсата, са предвидели и други изненади за посетителите – вкусни деликатеси и томболи, на които могат да се спечелят различни награди, включително и безплатна почивка. През тази година официален партньор на форума е Сърбия.

Участниците от Сърбия ще изкушават гостите на форума с “царибродски” специалитети – шушеница, старопланинско сирене и кашкавал, традиционна скара и домашни напитки – сливова и дюлева ракия, вино. За доброто настроение ще се грижи и музикален състав от Димитровград.

За първи път награди ще получат и отличниците в туристическия сектор. Кои са най-заслужилите ще реши жури от експерти. Призове ще грабнат най-добрите туроператори. Предвидени са и награди за иновационен, еко и благотворителен проект, за активно популяризиране на туристическа дестинация и за ефективен туристически маркетинг. Отличия ще има и за най-красива усмивка, за иновативно представяне на туристическа дестинация, актуална дискусия в съпътстващата програма и за най-добре бизнес ориентиран щанд.

 

Министърът на културата на Турция:

Антична Сердика е много красива

Споразумението за опазване на културното наследство ще е от полза за България и Турция

img_5434-960x640“Антична Сердика е много красива и прави Ларгото в София впечатляващ обект на културното наследство. Поздравявам ви за усилията ви да реставрирате центъра на столицата”. С тези думи се обърна министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш към председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Куртулмуш участва в Министерската конференция на високо равнище “Туризъм и икономическо развитие”, която се проведе вчера в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Нуман Куртулмуш, който за първи път е в България, обсъди с Вежди Рашидов културните взаимоотношения между двете държави. Отбелязано бе, че новото споразумение за опазване на културното наследство ще е от голяма полза и за България, и за Турция. Възможности за сътрудничество дава и 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

 

Реформи

 

Обсъжда се нов европейски фонд за туризъм

Възможността нов специален европейски фонд да финансира всички проекти в сектора са обсъдили министрите на туризма на ЕС по време на заседанието си в София. Идеята е била предложена от хърватския министър на туризма Гари Капели. Независимо дали бъде създаден подобен фонд или туристическите проекти продължат да се финансират от различни европейски източници, е по-важно средствата да се използват разумно, заяви еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Тя добави, че се търсят варианти да се привлекат туристи в по-непознати към момента дестинации, защото част от най-популярните се задъхват от тълпите и се обявяват против повече гости. Биенковска съобщи, че се работи и за създаване на специална платформа, чрез която да се търсят работни места.

Сътрудничество

Пускат въздушна линия до Малта

Министърът на туризма Николина Ангелкова и колегата й от Малта Конрад Миззи обсъдиха възможността за откриване на директна авиолиния между България и островната страна. Двамата се обединиха, че това би подпомогнало туризма и на двете държави. През 2016 г. родната статистика отчита ръст от 118% на пристигналите у нас малтийци. Така общият им брой е 5 000, стана ясно на срещата. През миналата година с 38% повече българи са посетили Малта, а общият им брой е близо 13 000. При разговорите стана ясно, че островната държава подкрепя идеята на страната ни за създаване на карта на 100-те европейски туристически обекта. Министър Ангелкова покани колегата си да вземе участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древни маршрути, който ще се проведе в София в средата на ноември.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес