Летящи войници и дронове на парада в Париж (обзор)

Френският изобретател Франки Запата демонстрира летяща платформа за войници.

Акцентът бе поставен върху високите технологии в оръжейните системи

Меркел и Юнкер сред гостите на Макрон

Участва и “Колос”, използван при пожара в “Нотр Дам”

С пищен парад, в който участваха и летящи войници и бойни дронове, Франция отбеляза националния си празник - Деня на бастилията, предаде Ройтерс.

В парада участваха 4300 военни, 196 военни машини, 237 коня, 69 самолета и 39 хеликоптера.

Високотехнологични оръжейни системи бяха акцент на тържеството. Известният френски изобретател Франки Запата прелетя на височина няколко десетки метра над парижкия булевард “Шан-з-Елизе”, като демонстрира летяща платформа за войници, която е снабдена с пет малки реактивни двигателя.

Друга новост, която бе демонстрирана, бе мултифункционалният робот с четири колела “Стамина”, разработен от френско-германския научноизследователски институт “Сен Луи”. Роботът може да анализира изображения от околната среда и да прави сравнения със заложена в паметта му информация, така че да се ориентира без GPS.

Показан бе и роботът “Колос”, който тази година бе използван при потушаването на пожара в катедралата “Нотр Дам”. Той може лесно да преодолява препятствия, а изображенията от неговите телекамери се предават на екрана на оператора.

В небето над “Шан-з-Елизе” прелетя и безпилотният летателен апарат “Блек хорнет”. Това разузнавателно средство е дълго е едва 16 см и тежи 33 грама. Френските въоръжени сили от 2016 г. активно го използват при операции в борбата с ислямските терористи в зоната на страните от района Сахел.

Парадът бе приет от президента на Франция и върховен главнокомандващ Еманюел Макрон. След като излезе от Елисейския дворец, той обиколи строените военни части и се качи на трибуната за гости. Там бяха и поканените чуждестранни лидери като германската канцлерка Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В послание към френския народ, публикувано преди парада, Макрон посочи, че иска да изтъкне неотменимия ангажимент на Франция за консолидиране на френската и европейската сигурност. “Изграждането на отбрана на Европа, свързана с атлантическия алианс, е приоритет за Франция. Това е и темата на този парад”, обяви Макрон.

Коментари

Задължително поле