Лечков предлага да бъде намален имотният данък в Сливен

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков, сега – общински съветник от Движение „Обединени региони”,  настоява имотният данък в Сливен да бъде намален от 3,2 на 2,5 промила. Предложението му вече е внесено в местния парламент.

В мотивите си той посочва, че високият данък върху недвижимите имоти бил приет заради тежкото финансово състояние. С въвеждането на синя зона от началото на 2017 г. приходите в хазната щели да се увеличат и на това основаниe бившият градоначалник иска да бъде намалена данъчната тежест върху гражданите.

„Община Сливен е една от най-бедните в страната и доходите на нейните жители са на едно от последните места” – посочва той. Лечков бе сред съветниците, които заедно с колегите им от управляващата ГЕРБ гласуваха "за" поскъпването на данъка. Това стана почти веднага, след като партията на Бойко Борисов спечели местната власт в Града под Сините камъни.

Срещу решението за драстичния скок на данъка се обяви група граждани, които го оспориха пред Административния съд. Но съветниците ги изненадаха с неочакван юридически номер, основанието за оспорването отпадна, делото бе прекратено, а гражданите се почувстваха унизени и излъгани. Последва още един скандал.

Съветникът от Гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец” Момчил Пантелеев предложи разрешение на конфузната ситуация: увеличеният данък да влезе в сила от 1 януари догодина. Така, според Пантелеев, ще се осигури време за приключване на съдебния процес, образуван по жалбите на хората. Срещу тази идея гласува мнозинството от ГЕРБ с още няколко малки партии и тя не мина. Накрая в знак на протест Пантелеев, който е юрист по професия, подаде оставка като шеф на общинската правна комисия. Как народните избраници на Сливен ще се произнесат по искането на Лечков, ще се разбере на заседанието им през декември. От своя страна кметът Радев многократно е коментирал, че имотният данък в Сливен бил съизмерим с приетия в други, сродни общини.

В предходния мандат, когато в Сливен управляваше БСП, финансистите на общината настояваха за увеличение на местните данъци и такси. По някаква ирония, до това не само не се стигна, а под натиска на ГЕРБ, тогава - в ролята на опозиция, дори бе направен опит за намаление на местните налози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България