Либийският самолет бил похитен с фалшиви оръжия

Малтийският министър-председател Йозеф Мускат заяви, че оръжията, използвани в петък, за да се отвлече кацналия в Малта либийски самолет, са били реплики предаде Ройтерс, цитирана от БТВ.

Похитителите, въоръжени с граната и пистолети, накараха самолета, изпълняващ вътрешен полет в Либия, да се приземи в Малта, преди да освободят пленените пътници и екипаж непокътнати и да се предадат на властите. "Първоначалните данни от съдебната експертиза показаха, че оръжията, използвани при отвличането на самолета на авиокомпания "Африкия еъруейс", са били фалшиви", заяви Мускат.

По думите му похитителите са се предали мирно, без да поставят условия, след като малтийските власти са настояли всички пътници да бъдат освободени. В момента двамата либийци са разпитвани.

Според Мускат похитителите не са поискали политическо убежище в Малта. "Не е имало искания за политическо убежище. Но не изключвам да бъдат отправни такива в следващите няколко часа", каза Мускат.

Транспортният министър на Либия Милад Матук защити мерките, които се вземат за сигурността на въздушния транспорт в страната, отбелязва Асошиейтед прес. Той заяви, че навсякъде се случва да има пропуски в сигурността и Либия не прави изключение. По думите му това е първият подобен случай от революцията в африканската държава през 2011 г.

Според либийската агенция по културата сред пътниците е имало 25 художници, писатели и интелектуалци от Южна Либия. Те са отивали на културен форум в Триполи.

Коментари

Задължително поле