Лидерите от БРИКС призовават за бързо решение на конфликта между Израел и "Хамас"

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса обвини Израел във военни престъпления и в геноцид в ивицата Газа, предаде Франс прес. Той заяви това по време на извънредната среща на върха на страните от групата БРИКС, която се проведе във видеоконферентен формат и беше посветена на израело-палестинския конфликт.

"Колективното наказание на палестинските цивилни чрез незаконното използване на сила от Израел е военно престъпление“, заяви Сирил Рамапоса. "Умишленият отказ да се доставят медикаменти, гориво, храна и вода на жителите на Газа е равносилно на геноцид“, добави той.

По време на виртуалната среща на върха китайският президент Си Цзинпин призова за международна конференция за мир, за да бъде уреден конфликтът между Израел и „Хамас“, предаде БТА.

"Не може да има траен мир и стабилност в Близкия изток без справедливо решение на палестинския въпрос“, заяви Си. Той призова възможно най-скоро да се организира международна конференция за мир, за да се постигне международен консенсус.

Руският президент Владимир Путин призова за политическо решение на израелско-палестинския конфликт и заяви, че страните от БРИКС могат да участват в търсенето на мирно решение.

"Смъртта на десетки хиляди хора, масовото прогонване на мирното население и разразяващата се хуманитарна катастрофа предизвикват най-дълбоко безпокойство", каза Путин. "Да гледаш как оперират деца без упойка... предизвиква особени чувства", допълни той.   

"Смятаме за крайно полезно да продължим обсъждането в рамките на БРИКС на по-нататъшното развитие на израелско-палестинския конфликт", каза още Путин.  

На виртуалната среща на върха на БРИКС бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва пък осъди произволното използване на сила от страна на Израел в Газа, в резултат на което анклавът се сблъсква сега с хуманитарна катастрофа. Лула също така припомни, че страната му категорично е осъдила терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври в резултат, на което са загинали и трима бразилци. Лула призова и за незабавно освобождаване на всички заложници, по подчерта, че произволното и непропорционално прибягване до сила срещу мирно население не оправдава тези варварски действия.

Във виртуалната среща бе поканен да се включи и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.

Той призова за сериозен процес за мир, който да доведе до създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. Мохамед бин Салман подчерта, че позицията на неговата страна по този въпрос е твърда и постоянна. „Не може да се постигне стабилност и сигурност в Палестина, освен чрез прилагане на международните решения, свързани с намирането на изход от конфликта чрез две държави“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят