Лидерът на "Ал Кайда" призова за нови терористични атентати навръх годишнината от 11 септември

На 18-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември, срещу Световния търговски център в Ню Йорк, лидерът на терористичната групировка „Ал Кайда“, отговорна за трагедията, призова мюсюлманите за нови удари срещу САЩ, Русия, Израел и срещу европейски държави. Изявлението на Айман ал-Завахири беше публикувано на уебсайта SITE Intelligence Group.

Ал-Завахири, който наследи Осама Бин Ладен като лидер на "Ал Кайда", критикува онези джихадисти, които са „отстъпили” от своите възгледи и осъждат атаката срещу Световния търговски център. Не е ясно кога и къде е направен видеоклипът, но терористът споменава за признаването през март 2019 г. на претенциите на Израел към Голанските възвишения от САЩ.

По-рано през деня Тръмп се закле да “никога да не забрави” трагичните събития от 11 септември и да удари американските “врагове по-силно, отколкото някога са били удряни”. Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори казаното от Тръмп, заявявайки, че Израел стои заедно със САЩ в “борбата срещу варварството и тероризма”.

На 11 септември 2001 г. група от 19 терористи, свързани с „Ал Кайда“, отвлече четири пътнически самолета. Два от тях се разбиха в кулите-близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Трети удари чат от сградата на Пентагона, а четвъртият летателен апарат падна в поле на път за Вашингтон, след като пътниците се опитаха да попречат на терористите да го пренасочат към желаната от тях дестинация.

Коментари

Задължително поле