Лиза в огледалния свят на Vogue

На 22-години нашето момиче Елизабет Кейн вече облича звезди

„Моите дрехи разказват истории“, твърди дизайнерката

Лиза Кейн е особено популярна сред младите екстравагантни хора

Да публикуват твои модели в модната Библия Vogue е голям комплимент за всеки дизайнер по света.

Да си на 22 години обаче и да идваш от България, и да те допуснат в лъскавия свят на световния моден законодател, си е огромен успех. Елизабет Кейн не се плаши от жестоката конкуренция в модната джунгла. Даже вече облича британски и световни звезди. Облекла с марката Liza Kain може да се видят на светски партита, в реклами, на обложки на албуми, на страниците на списания. “Обичам работата си и нямам време да се замислям колко жесток и пълен с интриги е модният свят”, коментира с усмивка младата българка. Тя разчита на своята креативност, интелигентност и на доброто си образование, което й помага да тръгне по верния път.

Нещо в модата й много напомня за Алиса, героинята на Луис Карол. “Познахте, много обичам Алиса и нейния свят – цветен, хаотичен, приказен”, казва Лиза. Подобно на Алиса, Лиза се оглежда с любопитство в огледалото на собственото си “Аз” като млад творец. “За мен е важна не толкова моята история, колкото историите, които разказват моите дрехи. Те са моят начин да се изразявам, а най-голяма радост ми доставя да видя как други жени също се изразяват чрез тях”, казва Лиза.

Родена е в София и подчертава, че е стопроцентова българка, а чуждата фамилия идва от английска връзка по бащина линия. Като дете минава през задължителния етап да шие рокли за куклите и за себе си. Обожава също да рисува приказни сюжети върху дланите си, прави го непрекъснато, с което почти шокира учителите си. Още от IV клас Лиза си набелязва, че трябва да учи в Софийската математическа гимназия. “Тя ми даде страшно много, защото една дреха не е само продукт на естетиката, но и на конструкцията, на инженерното мислене. И в дизайна подходът е базиран не само на креативността, но и на логиката, и това ми даде СМГ”, споделя Лиза.

Тя решава, че ще следва икономика във Великобритания. Когато започва да пише мотивационното си писмо за кандидатстване, установява, че няма какво да посочи като мотиви. Тогава решава да последва голямата си страст – да учи моден дизайн. По време на XII клас за кратък период от време успява да се подготви за артистичното си портфолио с преподавателката Катя Фотева. “Тя беше изключителен ментор. Научи ме на техники и похвати при рисуването и ми показа и начина, по който да ги прилагам”, споделя младата дама.

Завършва London College of Fashion, част от Университета по изкуствата. Записва се в технологичния профил, където се изучава как се конструира дреха. Запознава се как последните изобретения на високите технологии като 3D принтери и лазери намират приложение в изработката на дрехи. В модата с 3D принтери могат лесно да се правят уникални елементи от облеклото, а с лазерите – да се изрязват прецизно кройките. Така може да се елиминират до голяма степен отпадъците при кроенето, като се изчисли предварително колко точно плат и други материали са необходими. В световен мащаб има такова еко течение за максимално безотпадъчно използване на платовете – zero waist, или нулеви отпадъци.

За моделите си Лиза рисува скици – първо на ръка, после, още от първи курс в университета минава на дигитални рисунки на таблета си. “Има такъв добър софтуер за тази цел, че не можеш да различиш кое е правено на ръка и кое – на таблет”, коментира Лиза.

Моделите й са авангардни и екстравагантни, със сложни композиции и конструкции, но са носими. Марката Liza Kain e за жените, които искат да се открояват във всякаква среда – на официални събития и във всекидневието. “Моят тип жена е освободената, която не се страхува да бъде жена, и едновременно с това да бъде силна”, казва Лиза. С тоалетите си доказва, че жена, облечена в розово, може да изразява сила и борбеност. Първата й колекция, създадена още в университета, е с елементи и препратки към жената от Ориента от края на XIX и началото на XX век, гледана през очите на Запада. Тя е изкусителка – силна и женствена и същевременно фатална.

[modula id="3171097"]

“През декември миналата година видях, че стилистите са ме тагнали в инстаграм. Бях шокирана направо. Оказа се, че са избрали мои модели да снимат фотосесия, която после е била качена във фотографската част на Vogue, и то точно на рождения ми ден – 9 октомври”, споделя Лиза. За страниците на италианския Vogue издателите избират уникално нейно палто, богато на детайли и със сложна конструкция. “Цялата ми колекция представляваше една метаморфоза на жената, олицетворена като цвете, и тъй като палтото беше последният модел, в него вложих елемента разцъфване”, обяснява дизайнерката.

Култовото палто, привлякло погледите на модните корифеи от Vogue, е плод на няколкомесечен къртовски труд. Състои се от над 600 елемента. Първоначално Лиза прави дигитална рисунка, после 3D визуализация. За да провери как ще стои, изработва протопип от хартия. Като изпринтва елементите и ги сглобява, се получава едно голямо оригами. После прави мини модел от текстил върху бебешки манекен.

Уникалното палто става хит и е посрещнато с фурор в модните среди, защото показва безграничните възможности на един многообещаващ млад талант. “Може да се носи и във всекидневието, но е доста тежичко. Затова пък за снимки става без проблем”, смее се Лиза.

Лиза Кейн е особено популярна сред младите екстравагантни хора, а вече и сред много звезди - певицата Аурора, британския дует Bloom Twins. С нейна дреха се снима за албума си английската певица Айви Мае, нейна рокля облича на шоуто си британската тв водеща Моника Ли.

Елизабет не е от българите, които, като заминат за Лондон, забравят да се върнат. Подобно много хора от своето поколение живее като космополит. Прекарва времето си между двете столици в съотношение 50/50.

“Обичам уюта да съм си у дома при родителите, баба и дядо”, споделя тя. През май беше в София, за да облича наши абитуриенти и да подготвя следващата си колекция, която ще представи едновременно в София и Лондон. “Двата града са като две различни планети, пазарът е много различен. Тук получавам спокойствието и уюта, в същото време не губя онзи интензитет, който ми дава уникалният мултикултурен Лондон. Няма по-креативно и иновативно място за мода от британската столица, която те стимулира да свалиш бариерите в себе си”, казва младата дизайнерка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл