Лиляна Павлова: Нямаме право да харчим повече за саниране, иначе ще ни разследва прокуратурата

Лиляна Павлова

Към днешна дата е достигнат ресурсът от 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради под формата на сключени договори и нямаме право да похарчим дори 1 лев повече. Това е причината временно да преустановим поемането на нови договори. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Тя бе категорична, че програмата не е спряна. „Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, увери Павлова и допълни, че програмата продължава да работи.

„Следя стриктно финансовото изпълнение на програмата, защото ако надвиши и с 1 лев този един милиард аз ще подлежа на разследване от страна на прокуратурата, за безстопанственост и за сключване, или позволение да се сключат финансово необезпечени нови договори“, подчерта още регионалният министър в оставка.

Тя напомни, че е внесла предложение в бюджета за 2017 г. да се осигури още 1 млрд. лв. за продължаване на програмата с поемането на нови договори. „В ситуацията на подадена оставка, в която се намираме, в дебата между първо и второ четене на бюджета за догодина, много ясно се чуха посланията на отделните политически сили и ние не знаем какво ще се случи след второ четене на бюджет 2017, каза още Павлова.

Министър Лиляна Павлова напомни, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е разработена от настоящето правителство, което е утвърдило с предоставянето на 1 млрд. лв. гаранция от държавния бюджет към Българската банка за развитие за осигуряване на финансовия ресурс. „Ако получим подкрепа в Народното събрание националната програма за саниране ще продължи и през 2017 г.“, категорична бе Павлова.

По думите й обаче към момента подкрепа за нея са заявили само депутатите на ГЕРБ и на част от Реформаторския блок. От страна на представители на Патриотичния фронт и БСП има заявления, че програмата трябва да спре и да не се осигурява нов милиард за нея. „Аз съм с вързани ръце. До тук разполагахме с 1 млрд. лв., които ГЕРБ осигури като мандатоносител, но оттук нататък нямаме мандат. Затова написах на кметовете, че за блоковете, за които има средства, ще продължат да се изпълняват, но докато парламента не приеме бюджет, не даде мандат за 2-рия млрд., нямам право да продължа и нямам право аз да дам съгласието си и съответно кметовете да сключват финансово необезпечени договори“, категорична бе Павлова.

Регионалният министър в оставка напомни, че е получена огромна подкрепа от гражданите за програмата, но й огромен натиск от всички в парламента, които не я подкрепят с искане тя да спре. „Всички знаем каква кампания се води срещу санирането в продължение 2 години. В парламента подкрепата, която имаме е единствено на ГЕРБ. Аз искам да продължи и ще продължавам да настоявам да продължи и на дебата на второ четене на бюджета аз и моите колеги ще настояваме да продължи санирането на жилищните блокове“, отбеляза тя.

Коментари

Задължително поле