ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Ограничават движението на камиони заради зимната обстановка Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са на терен в София

Защо е страшно да си дясната ръка на шефа?

АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Лиляна Павлова: Нямаме право да харчим повече за саниране, иначе ще ни разследва прокуратурата

Снимка: Архив

Към днешна дата е достигнат ресурсът от 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради под формата на сключени договори и нямаме право да похарчим дори 1 лев повече. Това е причината временно да преустановим поемането на нови договори. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Тя бе категорична, че програмата не е спряна. „Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, увери Павлова и допълни, че програмата продължава да работи.

„Следя стриктно финансовото изпълнение на програмата, защото ако надвиши и с 1 лев този един милиард аз ще подлежа на разследване от страна на прокуратурата, за безстопанственост и за сключване, или позволение да се сключат финансово необезпечени нови договори“, подчерта още регионалният министър в оставка.

Тя напомни, че е внесла предложение в бюджета за 2017 г. да се осигури още 1 млрд. лв. за продължаване на програмата с поемането на нови договори. „В ситуацията на подадена оставка, в която се намираме, в дебата между първо и второ четене на бюджета за догодина, много ясно се чуха посланията на отделните политически сили и ние не знаем какво ще се случи след второ четене на бюджет 2017, каза още Павлова.

Министър Лиляна Павлова напомни, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е разработена от настоящето правителство, което е утвърдило с предоставянето на 1 млрд. лв. гаранция от държавния бюджет към Българската банка за развитие за осигуряване на финансовия ресурс. „Ако получим подкрепа в Народното събрание националната програма за саниране ще продължи и през 2017 г.“, категорична бе Павлова.

По думите й обаче към момента подкрепа за нея са заявили само депутатите на ГЕРБ и на част от Реформаторския блок. От страна на представители на Патриотичния фронт и БСП има заявления, че програмата трябва да спре и да не се осигурява нов милиард за нея. „Аз съм с вързани ръце. До тук разполагахме с 1 млрд. лв., които ГЕРБ осигури като мандатоносител, но оттук нататък нямаме мандат. Затова написах на кметовете, че за блоковете, за които има средства, ще продължат да се изпълняват, но докато парламента не приеме бюджет, не даде мандат за 2-рия млрд., нямам право да продължа и нямам право аз да дам съгласието си и съответно кметовете да сключват финансово необезпечени договори“, категорична бе Павлова.

Регионалният министър в оставка напомни, че е получена огромна подкрепа от гражданите за програмата, но й огромен натиск от всички в парламента, които не я подкрепят с искане тя да спре. „Всички знаем каква кампания се води срещу санирането в продължение 2 години. В парламента подкрепата, която имаме е единствено на ГЕРБ. Аз искам да продължи и ще продължавам да настоявам да продължи и на дебата на второ четене на бюджета аз и моите колеги ще настояваме да продължи санирането на жилищните блокове“, отбеляза тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Не само Б.Б. си играе на “на си ти куклите, дай си ми парцалките”, но и неговите хора си играят на “сърдитко Митко”. Ако не бяха последствията бих казал – ДЕТСКИ обяснения.

 2. Санирани_Х сгради с У квадратура за 1 милиард.Пита се?Колко са сградите ,и всяка по колко квадрата е, за да се види сметката до сега от НЕсанирането , а замазването?
  И С Т И Н А Т А!!!

 3. Обикновени рекетьори! И изобщо не се надявайте на парламентарните избори! На мои познати, които в момента санирате, на два пъти им къртят новопоставената дограма, защото е БОКЛУК и неоразмерена правилно. Вече не искат да чуят за безплатно саниране и напролет ще си купуват и поставят нова качествена дограма. И пращат “поздрави” на ГЕРБ!

 4. Александра мила. Ти сигурно си мислиш, че министър Павлова избира и собственоръчно слага дограмата на познатите ти. И за това, че е БОКЛУК и неоразмерена правилно е виновна тя, респ. ГЕРБ. Така твърдиш.
  Само дето не е така. ГЕРБ осигурява парите, а останалото вършат частни фирми, под задължителния контрол на собствениците. Е – къде е вината – би ли помислила още малко?

  1. Правилно. ГЕРБ осигурява парите. Само че така ги осигурява, че изпълнителите могат да поставят само боклук. Не прехвърляй вината от болната глава. ГЕРБ се бие в гърдите, че извършва саниране.

 5. Точно собствениците нямат контрол върху ремонтните дейности, съгласно правилата на програмата. В целия ЕС сградите след саниране трябва да отговарят на енергиен клас В, а в България на С ?!

 6. Никой не допуска собствениците до контрол, а им се казва, че на харизан кон… и т.н. Точно затова са се “оляли” при моите познати. А Лилянка Павлова не купува дограмата, тя и нейните хора разпределят порциите и лапкат, лапкат. Пък и тя е подизпълнител на партията. Добре, де, аз съм тъпа и не ги разбирам тия работи…

  1. Саше, ти адвокат на познатите си ли си? Защото, вместо да им адвокатстваш може да им дадеш един МНОГО СЕРИОЗЕН и практичен съвет – да се обадят на “Господари на ефира”. Ако има някакво нарушение, онези добермани няма да се спрат, докато не го разнищят. А то така, всеки може да каже, че ти например си магистрална проститутка и си му правила свирка за 5 лева.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.