На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Лихвите по кредити спират да падат

Плавен ръст на кредитирането за 2017 г. прогнозира Петър Андронов

Рекордно ниските лихви по кредитите в България ще спрат да падат и в края на 2017 и началото на 2018 г. ще започне плавен процес на покачване. Това прогнозира пред журналисти Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ). Той представи годишния доклад на асоциацията за икономиката и банковия сектор в страната през 2016 г. Андронов коментира, че в САЩ основните лихвени проценти са с тенденция покачване, а Европейската централна банка дава знаци, че се насочва към обрат на поведението си, но той няма да бъде рязък.

Според данните на БНБ средната лихва по новите бизнес заеми в лева у нас през 2016 г. е паднала до 4,4%, а на ипотечните кредити в българска валута – до 4,9%.

Андронов прогнозира и плавен ръст на кредитирането през настоящата година. Според БНБ при нефинансовите предприятия той ще е 2,9%, а при заемите на домакинствата увеличението ще е 3%.
„Ниските лихвени проценти в момента са сред основните причини за повишеното търсене на заеми сред домакинствата“, се посочва в доклада на АББ. Статистиката показва, че отпуснатите кредити за неправителствения сектор в страната бележат ръст от 2,8% на годишна база до 49,09 млрд. лева. Банките в страната са раздали с 1,4% повече жилищни кредити през 2016 г. спрямо 2015 г., като сумата възлиза на 8,77 млрд. лв. Повишение с 0,6% се отчита и при отпуснатите потребителски заеми за изминалата година, като общата им стойността достига 7,31 млрд. лева. Делът на необслужените кредити в страната за периода намалява до 12,83%, като само 8 от 100 българи със заеми не обслужват жилищните си кредити.

Висока капиталова адекватност на трезорите

Асоциацията на банките отчете висока капиталова адекватност на трезорите и стабилност на банковата система в страната. Докладът показва, че общата капиталова адекватност на трезорите у нас е 20,88% в края на 2016 г. при 13% средна стойност за еврозоната.
Активите на банките достигат исторически рекорд от 92,1 млрд. лева в края на 2016 г., което е ръст от 5,2% на годишна база. Според данните на АББ петте най-големи банки по размер на активите държат 57,3% от пазара у нас.

В доклада се посочва още, че нетната печалба на трезорите през миналата година е била с 9% повече спрямо предходната, като сумата достига 990 млн. лева.

Депозитите минаха 68 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата в България достигнаха 45,38 млрд. лева в края на 2016 г.,което е увеличение от 6,6% на годишна база, показват данните на БНБ. Общият размер на влоговете в банковата система е 68,19 млрд. лв., което е ръст от 7%. От Асоциацията на банките в България коментираха, че обемът на спестяванията е знак за доверие към банковата система. Спестяванията на нефинансовите предприятия растат с 6,3% през 2016 г., при 18,7% година по-рано и формират общо 19,37 млрд. лв. Според председателя на асоциацията Петър Андронов лихвите по депозитите вече са стигнали дъното, като за последното тримесечие на 2016 г. доходността е паднала до 0,57%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Какви „рекордно ниски лихви“??? Информация от Германия от ВЧЕРА – лихвите по ипотечните кредити се вдигнали от 1.2 на 1.5 % и приятелката ми там вече е обиколила няколко банки и се е засилила вече да купи жилище, че иначе се моткаше половин година. Кой ще ги озапти нашите „банкери“?

  2. Абе този педерунгел къде видя рекордно ниски лихви? Или си мисли, че националните рекорди означават нещо? Вече всички имаме роднини по чужбината, те ще теглят от там и ще ни пращат каквото трябва! При лихви около 1.5-2.3% българските банки или по-точно тези, които имат клонове в България ще го духат яко, ама много яко! Вече си купих къщата, оправих двора, построих вилата и си купих последната кола точно по този начин!
    Депозитите на домакинствата били 48 милиарда! На колко домакинства бе? На двеста? Абе тия за идиоти ли ни вземат? Това прави по 6700 лева на човек – от новороденото до умиращата от бой баба на село, от бате Бойко до най-закъсалия циганин в с. Добри дол, Ломско! Мошеници!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.