Лихвите по кредити спират да падат

Плавен ръст на кредитирането за 2017 г. прогнозира Петър Андронов

Рекордно ниските лихви по кредитите в България ще спрат да падат и в края на 2017 и началото на 2018 г. ще започне плавен процес на покачване. Това прогнозира пред журналисти Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ). Той представи годишния доклад на асоциацията за икономиката и банковия сектор в страната през 2016 г. Андронов коментира, че в САЩ основните лихвени проценти са с тенденция покачване, а Европейската централна банка дава знаци, че се насочва към обрат на поведението си, но той няма да бъде рязък.

Според данните на БНБ средната лихва по новите бизнес заеми в лева у нас през 2016 г. е паднала до 4,4%, а на ипотечните кредити в българска валута - до 4,9%.

Андронов прогнозира и плавен ръст на кредитирането през настоящата година. Според БНБ при нефинансовите предприятия той ще е 2,9%, а при заемите на домакинствата увеличението ще е 3%.

„Ниските лихвени проценти в момента са сред основните причини за повишеното търсене на заеми сред домакинствата“, се посочва в доклада на АББ. Статистиката показва, че отпуснатите кредити за неправителствения сектор в страната бележат ръст от 2,8% на годишна база до 49,09 млрд. лева. Банките в страната са раздали с 1,4% повече жилищни кредити през 2016 г. спрямо 2015 г., като сумата възлиза на 8,77 млрд. лв. Повишение с 0,6% се отчита и при отпуснатите потребителски заеми за изминалата година, като общата им стойността достига 7,31 млрд. лева. Делът на необслужените кредити в страната за периода намалява до 12,83%, като само 8 от 100 българи със заеми не обслужват жилищните си кредити.

Висока капиталова адекватност на трезорите

Асоциацията на банките отчете висока капиталова адекватност на трезорите и стабилност на банковата система в страната. Докладът показва, че общата капиталова адекватност на трезорите у нас е 20,88% в края на 2016 г. при 13% средна стойност за еврозоната.

Активите на банките достигат исторически рекорд от 92,1 млрд. лева в края на 2016 г., което е ръст от 5,2% на годишна база. Според данните на АББ петте най-големи банки по размер на активите държат 57,3% от пазара у нас.

В доклада се посочва още, че нетната печалба на трезорите през миналата година е била с 9% повече спрямо предходната, като сумата достига 990 млн. лева.

Депозитите минаха 68 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата в България достигнаха 45,38 млрд. лева в края на 2016 г.,което е увеличение от 6,6% на годишна база, показват данните на БНБ. Общият размер на влоговете в банковата система е 68,19 млрд. лв., което е ръст от 7%. От Асоциацията на банките в България коментираха, че обемът на спестяванията е знак за доверие към банковата система. Спестяванията на нефинансовите предприятия растат с 6,3% през 2016 г., при 18,7% година по-рано и формират общо 19,37 млрд. лв. Според председателя на асоциацията Петър Андронов лихвите по депозитите вече са стигнали дъното, като за последното тримесечие на 2016 г. доходността е паднала до 0,57%.

Коментари

Задължително поле