„Етър“ търси втори нападател

Николина Ангелкова откри българския щанд на изложението FITUR в Мадрид

Арестуваха пласьори, продали дрога на ученик в Лом Помощничката на дилъра ползвала за тайник сутиена си

Двете сестри от Свищов били „лекувани“ от майка си с билки 65-годишната Пенка Стефанова вземала лековете от знахар от Сливен

Глобиха фирма, горила гуми и боклуци в Монтана

Иван Таков: Приемаме мерки срещу мръсния въздух, а в Бюджет 2018 няма заложен 1 лев за изпълнението им

Почина актьорът Стефан Илиев

Три жертви при катастрофа на учебен самолет в Турция

Две мечки заспаха, маймунките се топлят с дърва

Бойко Борисов: Обещавам, че Истанбулската конвенция ще стане факт в България

Дмитрий Песков: Путин е абсолютно здрав, може да сложи мнозина в джоба си

Енрике Иглесиас и Анна Курникова публикуваха снимки с новородените близнаци

Еманюел Макрон ще се срещне с Ангела Меркел в петък

1 млн. лева ще струва референдум за Морската градина във Варна ОбС решава в понеделник за местното допитване

Меркел идва в София в събота

Лихвите по кредити спират да падат

Председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Петър Андронов, архив

Плавен ръст на кредитирането за 2017 г. прогнозира Петър Андронов

Рекордно ниските лихви по кредитите в България ще спрат да падат и в края на 2017 и началото на 2018 г. ще започне плавен процес на покачване. Това прогнозира пред журналисти Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ). Той представи годишния доклад на асоциацията за икономиката и банковия сектор в страната през 2016 г. Андронов коментира, че в САЩ основните лихвени проценти са с тенденция покачване, а Европейската централна банка дава знаци, че се насочва към обрат на поведението си, но той няма да бъде рязък.

Според данните на БНБ средната лихва по новите бизнес заеми в лева у нас през 2016 г. е паднала до 4,4%, а на ипотечните кредити в българска валута – до 4,9%.

Андронов прогнозира и плавен ръст на кредитирането през настоящата година. Според БНБ при нефинансовите предприятия той ще е 2,9%, а при заемите на домакинствата увеличението ще е 3%.
„Ниските лихвени проценти в момента са сред основните причини за повишеното търсене на заеми сред домакинствата“, се посочва в доклада на АББ. Статистиката показва, че отпуснатите кредити за неправителствения сектор в страната бележат ръст от 2,8% на годишна база до 49,09 млрд. лева. Банките в страната са раздали с 1,4% повече жилищни кредити през 2016 г. спрямо 2015 г., като сумата възлиза на 8,77 млрд. лв. Повишение с 0,6% се отчита и при отпуснатите потребителски заеми за изминалата година, като общата им стойността достига 7,31 млрд. лева. Делът на необслужените кредити в страната за периода намалява до 12,83%, като само 8 от 100 българи със заеми не обслужват жилищните си кредити.

Висока капиталова адекватност на трезорите

Асоциацията на банките отчете висока капиталова адекватност на трезорите и стабилност на банковата система в страната. Докладът показва, че общата капиталова адекватност на трезорите у нас е 20,88% в края на 2016 г. при 13% средна стойност за еврозоната.
Активите на банките достигат исторически рекорд от 92,1 млрд. лева в края на 2016 г., което е ръст от 5,2% на годишна база. Според данните на АББ петте най-големи банки по размер на активите държат 57,3% от пазара у нас.

В доклада се посочва още, че нетната печалба на трезорите през миналата година е била с 9% повече спрямо предходната, като сумата достига 990 млн. лева.

Депозитите минаха 68 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата в България достигнаха 45,38 млрд. лева в края на 2016 г.,което е увеличение от 6,6% на годишна база, показват данните на БНБ. Общият размер на влоговете в банковата система е 68,19 млрд. лв., което е ръст от 7%. От Асоциацията на банките в България коментираха, че обемът на спестяванията е знак за доверие към банковата система. Спестяванията на нефинансовите предприятия растат с 6,3% през 2016 г., при 18,7% година по-рано и формират общо 19,37 млрд. лв. Според председателя на асоциацията Петър Андронов лихвите по депозитите вече са стигнали дъното, като за последното тримесечие на 2016 г. доходността е паднала до 0,57%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Какви „рекордно ниски лихви“??? Информация от Германия от ВЧЕРА – лихвите по ипотечните кредити се вдигнали от 1.2 на 1.5 % и приятелката ми там вече е обиколила няколко банки и се е засилила вече да купи жилище, че иначе се моткаше половин година. Кой ще ги озапти нашите „банкери“?

  2. Абе този педерунгел къде видя рекордно ниски лихви? Или си мисли, че националните рекорди означават нещо? Вече всички имаме роднини по чужбината, те ще теглят от там и ще ни пращат каквото трябва! При лихви около 1.5-2.3% българските банки или по-точно тези, които имат клонове в България ще го духат яко, ама много яко! Вече си купих къщата, оправих двора, построих вилата и си купих последната кола точно по този начин!
    Депозитите на домакинствата били 48 милиарда! На колко домакинства бе? На двеста? Абе тия за идиоти ли ни вземат? Това прави по 6700 лева на човек – от новороденото до умиращата от бой баба на село, от бате Бойко до най-закъсалия циганин в с. Добри дол, Ломско! Мошеници!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.