Ловът на вещици - „Смъртта може да почака”

Призоваваме официална София да прекрати участието си в “лова на вещици”, нанасяйки вреда на националните интереси на самата България, заявява Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство.

Поводът е ареста на петима нашенци, обявени за шпиони в полза на Русия и изгонването на поредни двама дипломати от посолството на Руската федерация в София. Историята на “лова на вещици” е от времето на Средновековието. Лов на вещици е издирването на доказателства и свидетелства, че дадено лице извършва деяния, забранени от Светата църква и Светата инквизиция и провеждането на инквизиционен процес, при който да бъде установено и доказано дали обвиняемото лице действително е практикувало магьосничество. Така пише в справочниците.

В българския случай май има само една “вещица”, а дали ще я изгорят на кладата, зависи от съда. Не сме в Средновековието, все пак. В аналите на шпионските скандали има много магьосничество, но повечето неща хич не са в раздела “рицари на плаща и кинжала”. Какви рицари, какви кинжали? Май предстоящата премиера на новия филм за Джеймс Бонд “Смъртта може да почака” превъзбужда разни кръгове у нас и в чужбина. На ход е Светата инквизиция - кой както си я представя...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари