Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Лозан Панов избяга позорно от заседанието на Съдийската колегия на ВСС във вторник, когато магистратите поставиха въпроса за обсъждане на скандалното му обръщение. Снимка: Цветан Томчев

Недопустимо е шефът на ВКС да се произнася преди състава

Само 3 съдийки не са се подписали

Десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излязоха с остра позиция срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Те считат, че обръщението към колегите му от състава на ВКС по-бързо да решават казуса с убиеца Джок Полфрийман е недопустим натиск и прекрачва всякави граници на законност и етика.

В документа индиректно е поискана оставката на Панов, който трябва “да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния длъг и чест» на съдийската общност.

Съдийската колегия на ВСС се състои от 14 души, сред които е и самият Панов. Позицията е подкрепена от Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков. Липсват само подписите на три съдийки - Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Както писа “Труд”, в понеделник Панов публикува обръщение в сайта на ВКС, което бе оценено като брутална намеса в работата на съдийския състав, който до 2 месеца трябва да излезе с решение по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото по условното предсрочно освобождаване на убиеца Полфрийман от затвора.

На следващия ден - вторник, Лозан Панов избяга позорно от заседанието на Съдийската колегия на ВСС, тъй като магистратите поискаха да обсъдят изявата му, която намират за обидна към всички съдии в България.

 

Позиция на членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Долуподписаните членове на СК на ВСС намираме за недопустимо обръщението на председателя на ВКС от 14.10.2019 г. към съдебния състав по висящото пред ВКС дело на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд.

Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях.

Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние.

Призивът към съдиите е отправен чрез обръщение, поставено на официалната страница на съда. Едва ли това е акт на уважение или нормален начин на комуникация между председател на съд и колегите му.

Призив е отправен и към други власти по повод изпълнението на съдебен акт, която дейност не е от компетентността на съда. Когато няма отправено по надлежния ред искане към съда, той не може да изразява становища.

Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за “прекрачване на границата” на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Опитът за влияние над състава и публично демонстрираното недоверие в професионализма на върховните съдии, или поне в този на поименно посочените, е недопустим акт на Председателя на Върховния касационен съд. Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират.

Да се правят внушения за “беззаконие и произвол”, когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на “професионалното достойнство на тогата” точно в онези моменти, в които Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да “отстоява законността” без страх.

Случаят “Джок Полфрийман” не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е “елементарно от правна гледна точка” /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени “на колене” не от кого да е, а от Председателя на съда.

С обръщението си, поставено на интернет-страницата на Върховния касационен съд, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява.

Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест.

 

След пускането от изолатора в Бусманци

Полфрийман празнува с адвоката и приятели

“Видяхме се с него и група приятели. Отпразнувахме, така да се каже. Не сме били навън на заведение по разбираме причини”. Това съобщи Калин Ангелов, адвокат на убиеца Джок Полфрийман.

Австралиецът бе освободен от Центъра за настаняване на чужденци на МВР в Бусманци около 19,15 ч във вторник и замина да празнува. Преди това обясни на развален български, че няма намерение да минава нелегално границата. Оплака се, че са дошли “40 полицаи”, които са го обискирали и му взели паспорта и потвръди, че сам си е счупил един от телефоните, за да не се разбира каква е личната му кореспонденция.

До произнасянето на ВКС Полфрийман има забрана да напуска България. И защитникът Ангелов, и клиентът му обявиха, че ще се плаща кръвнината от 600 000 лв. на семейството на убития студент Андрей Монов. За целта обаче Полфрийман трябвало да работи, но засега не се знае какво. Джок дори обмислял да остане у нас и да отвори офис на организацията му за защита на правата на затворниците, чиято регистрация бе платена от Българския хелзинкски комитет.

 

Президентът Румен Радев:

Да не се месят в работата на съда нито отвътре, нито отвън

“Като президент няма да си позволя да коментирам съдебни решения”, - заяви президентът Румен Радев пред журналисти, които го питаха как гледа на пускането на свобода на убиеца Джок Полфрийман. - Но искам да призова никой - било отвън, било отвътре от системата, да не се меси в работата на съдебния състав”, добави той. Думите му бяха ясна отрицателна оценка на обръщението на Лозан Панов към състава на ВКС, който все още не се е произнесъл за пускането на убиеца Полфрийман.

Коментари

Задължително поле