Великобритания не изключва нова блокада заради COVID-19

Трябва да бъдем готови за налагането на нова национална карантина, ако е необходимо, обясни пред Би Би Си британският здравен министър Мат Ханкок.

Налага правила със солени глоби

500 паунда помощ за хората, поставени под карантина

Ако действащите правила не бъдат спазвани, ограниченията заради COVID-19 ще стават все по-строги. Това заяви в интервю за Би Би Си днес британският здравен министър Мат Ханкок, който не изключи на Острова да бъде въведена повторна блокада.

“Ако всеки спазва правилата, тогава можем да избегнем повторно налагане на общонационална карантина”, посочи Ханкок, като подчерта, че той не желае въвеждането на такава.

Премиерът Борис Джонсън и днес продължи консултации какви мерки да се предприемат за ограничаване на заразата предвид продължаващото покачване на случаите на COVID-19.

Междувременно правителството реши да се налагат глоби до 10 000 паунда (близо 11 000 евро) за тези, които не се карантинират. Става дума за хора, които имат положителна проба за коронавируса или са били в близък контакт със заразени, установен чрез системата за проследяване. Солените финансови наказания влизат в сила от 28 септември, като първоначалната глоба ще е 1000 паунда и ще нараства до 10 000 при повторни нарушения.

Обмисля се и въвеждането за две седмици на нещо като мини карантина в Англия - забрана за общуване между отделни семейства. Не е изключено да бъде намалено и работното време на заведенията.

Същевременно се предвижда еднократна помощ от 500 паунда (550 евро) за онези, които са с ниски доходи и се наложи да се самоизолират, както и глоби за работодатели, които по някакъв начин наказват работници, на които е казано да се карантинират.

Коментари

Задължително поле