Лондон подаде молба за развод с ЕС - ето как ще стане (ИНФОГРАФИКА)

Великобритания даде старт на развода с ЕС с предаването на писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, което официално известява общността за решението на Лондон да напусне съюза, предаде АФП.

18_1_192698

Британският посланик в ЕС Тим Бароу лично предаде документа от 6 страници, подписан от премиера Тереза Мей късно във вторник. В него тя посочва, че решението от референдума на 23 юни по никакъв начин не е имало за цел да навреди на ЕС. Предлага 7 насоки за предстоящите “конструктивни преговори в дух на искрено сътрудничество”.

Мей подчертава, че гражданите на Великобритания и на ЕС трябва да бъдат сложени на първо място в дискусиите и иска техните права да бъдат изяснени колкото се може по-скоро. Освен това премиерът държи на всеобхватно споразумение, което да включи и икономика, и отбрана.

“Предлагаме смело споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС”, отбелязва Мей, въпреки че Брюксел настоява за сделка след фактическото напускане.

И ЕС, и Великобритания трябва да “работим здраво”, за да избегнем провал в преговорите, посочва още Мей и допълва, че настоящото предизвикателство е “моментно”.

Вчера тя говори пред депутатите в Лондон и обяви “историческия момент, от който няма връщане назад”, призовавайки за национално единство. “Ще контролираме имиграцията, за да продължаваме да привличаме най-умните и най-добрите. А статутът на повече от 3 млн. граждани на ЕС във Великобритания ще бъде “ранен приоритет” в преговорите”, обеща Мей.

 

Коментари

Задължително поле