Лондон сваля всички ограничения през юни

Не можем да продължим безкрайно с ограниченията, категоричен бе британският премиер Борис Джонсън.

Джонсън обяви 4-степенен план за отваряне

Премиерът представи плана си в парламента

Разхлабването започва с отваряне на училища

Пътна карта за постепенно премахване на блокадите заради COVID-19 обяви британският премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

Планът, наречен от Джонсън “еднопосочен път към свободата”, се състои от четири етапа, с отстояние от пет седмици между всеки от тях. Последният е планиран за юни, когато трябва да бъдат премахнати всички ограничителни мерки.

Великобритания и светът не могат да елиминират напълно COVID-19, каза Джонсън късно в понеделник в парламента, където представи плана си. “Но и не можем да продължим безкрайно с ограничения, които омаломощават нашата икономика, физическото и психическото ни благосъстояние и житейските шансове на нашите деца”, допълни премиерът.

Поетапното сваляне на блокадите започва с отваряне на училищата от 8 март. От 29 март вече ще бъде разрешено шестима души или членове на две домакинства да се срещат и общуват навън.

От 12 април ще отворят магазините, фризьорските салони, фитнесите и ресторантите на открито.

Повечето ограничения върху социалните контакти ще бъдат премахнати от 17 май. От 21 юни започва последният етап, в който ще бъдат вдигнати всички останали ограничения за социални контакти и ще заработят всички сектори на икономиката.

Планът важи само за територията на Англия - решенията за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия се взимат от техните регионални власти.

Великобритания бе под една от най-строгите карантини. За овладяването на пандемията значително помогна успешната кампания за ваксиниране - към момента първа доза вече са получили над 1/4 от 67-милионното население на страната.

Коментари

Задължително поле