Лондон си затваря очите за мръсни пари

Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Британското правителство трябва да наложи санкции над олигарси и приближени на руския президент Владимир Путин и да предприеме строги наказателни мерки срещу тях, за да не използват Лондон за база за корупционни активи и “мръсни пари” на свързани с Кремъл лица. Това се посочва в доклад на комисията по външни работи в Камарата на общините, предаде Би Би Си. Столицата на Великобритания продължава да бъде използвана за укриване на средства от Путин и свързани с негови лица, въпреки отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, и кабинетът на Тереза Мей трябва да вземе мерки, се казва още в документа, озаглавен “Златото на Москва: Руската корупция във Великобритания”. Според депутатите всичко всичко това пряко засяга националната сигурност и борбата с този феномен трябва да бъде основен външнополитически приоритет на Обединеното кралство.

“Летаргичният отговор на Лондон е доказателство, че не смеем да ги спрем. Пазарите ни подпомагат усилията на Кремъл”, написа председателят на комисията и депутат от управляващите консерватори Том Туджендхат в “Сънди Таймс” преди публикуването на доклада.

В реакция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вече всяка чуждестранна инвестиция в Лондон може да бъде наречена “мръсни пари”.

Докладът обаче не разкрива никаква нова информация за руски активи и корупция във Великобритания, а базиран на съществуващи публични материали и становища на журналисти и учени. Публикуването му идва на фона на съобщения, че британските власти бавят подновяването на предприемаческата виза на руския олигарх Роман Абрамович. В събота той не бе на мача за Купата на Англия, на който неговият отбор “Челси” надви “Манчестър Юнайтед” с 1:0. Причините за забавянето не са известни, а говорител на премиерката Мей заяви вчера, че не може да коментира случая. Със състоянието си от $12,6 млрд. Абрамович заема 13-то място по богатство на Острова.

Коментари

Задължително поле