Лукашенко зяви, че е готов за конструктивен диалог с НАТО

Като суверенна държава Беларус е готова за конструктивен диалог, включително с Северноатлантическия блок, на принципите на равнопоставеност и прозрачност. Не се заграждаме от никого. Готови сме да водим този диалог.Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко пред кадети от Военната академия в навечерието на Деня на защитника на Отечеството, пише в. „Независимая газета“.

Основното условие за сътрудничество е зачитането на интересите на Беларус от страна на партньорите, подчерта той.

„Вие, бъдещи възпитаници на Военната академия, винаги трябва да сте готови за всякакъв обрат на събитията“, предупреди Лукашенко.Според него, разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа е една от заплахите.

„Страхувам се, че американците ще се възползват от момента: те са нарушили този договор и ще поставят ракети в Европа“.

Говорейки за външната политика и военното сътрудничество Александър Лукашенко не пропусна да припомни, че Русия все още остава стратегически партньор на Беларус. „Ще трябва да помислим за ответни мерки заедно с Русия. Няма къде да се скрием, ако това се случи“, каза той, позовавайки се на перспективата за разполагане на ракети със среден и малък обсег в Европа.

Освен това, президентът на Беларус е убеден, че страната „винаги ще бъде заедно с Русия, без значение колко много се карат и спорят. Това е нашият основен съюзник“, каза Лукашенко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа