Лукашенко: Не бива да се говори за присъединяване на Беларус към Русия. Това означава война

В Русия някои ги сърби, дори и от висшите кръгове

Беларуският президент Александър Лукашенко, близък съюзник на Владимир Путин, предупреди, че евентуални опити Беларус да бъде присъединен насила към Руската федерация биха довели до война.

В интервю за "Известия" Лукашенко коментира, че Беларус и Русия имат „общи корени“, но са две автономни държави и въпросът за присъединяване към Руската федерация не може да се поставя, тъй като това е невъзможно и не е неосъществимо.

Освен това, той критикува идеята за война в съвременния свят, наричайки завладяването на територии "глупаво". 

На въпрос "Какви са перспективите и пред какви предизвикателства е изправена сега нашата съюзна държава?" президентът на Беларус отговаря:

"Знаете ли, аз винаги съм настоявал - и ще ви кажа откровено, настоявам, че една къща - ако си представяте съюзната държава като къща - трябва да се строи от основите. Не може от покрива. Каква е основата на нашата връзка? Икономиката. Затова е необходимо да се изгради икономическата основа на тази държава.

И второ, моето желязно изискване, условие, както искате го наречете. Имаме общо отечество: от Брест до Владивосток. Няма измъкване от това. Ние сме свикнали с това от десетилетия, от векове. Но така се случи, не по наша вина, че тук има две държави. Две суверенни държави: Беларус и огромна Русия. Това е неумолим закон на нашето време.

Затова всякакви приказки за това, че има империя, че има има сателит... за влизане в Русия и т.н. Ако бяхте на мое място, президент на една суверенна, да не кажа независима, защото зависим един от друг... суверенна държава, която няма граници и е станала суверенна не по своя вина... Тази държава утре ще бъде унищожена.

"Вие сте по-малки, ние сме по-големи, но икономиката ни е такава и онакава. Ние ще ви помогнем и след това се присъединявайте към Русия" - такива въпроси не бива да се поставят. Това е невъзможно и неосъществимо. Дори ме е страх да кажа, че това е война.

Но виждате отношенията ни с Путин. Много преговори, контакти, лични и други. Никога преди не сме си задавали този въпрос. Е, в Русия някои ги сърби, дори и във висшите кръгове. Трябва да оставим това. И после, за какво ни е? 

Често казвам, че Путин и аз не сме глупави хора. Извинете за недискретността. И ние имаме достатъчно специалисти, за да можем, като имаме две суверенни държави, да изградим такива тесни отношения в съюзната държава, да създадем тази съюзна държава... ние сме се насочили към нея. Аз бях инициатор на това още при Елцин. Можем да изградим отношения, които ще бъдат по-близки и по-силни, отколкото в единна държава. И никой няма да бъде обиден от никого. Имаме нужда от това.

Да, днес можете да се отклоните, да завладеете нещо, но утре какво? Е, добре, ние завладяхме Украйна, да речем Русия. Какво тогава? Винаги като прави крачка, един умен, мъдър политик трябва да си помисли „какво следва?“ Затова Путин често говори за това, никога не е имал задачата да завоюва. Често обсъждаме този въпрос, винаги задавайки въпроса „какво следва?“ Може ли такава голояма държава да бъде смачкана без последствия? Не. Какво искаме да получим? Винаги да има партизанска война и да правят терористични атентати срещу нас и руснаците? Те ще го направят.

Сега светът е такъв, не е Средновековието, когато сте завзели територия, плащат данъци и всичко е добре - светът се е променил, светът е различен. Следователно не е необходимо да си поставяте глупави задачи и винаги трябва да мислите какво ще се случи след това."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа