Лъчезар Богданов: Банките вкарват милиарди в жилищното кредитиране

Кадър: NOVA

За последните 12 месеца банките са вкарали около 3,7 млрд. допълнителен ресурс за кредит за жилищния пазар. За три години той е над 8 млрд. Това коментира в ефира на NOVA Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

„Банковият кредит за покупка на жилище е полезен инструмент, с който много широк кръг от хора могат да си купят жилище. Въпросът е с какво темпо нараства, дали не става твърде бързо и с голям скок”, добави той.

По думите му БНБ е увеличило изискването за собствен капитал на банките, както и процента за задължителните минимални резерви. „Това означава, че е увеличен резервът, който банките трябва да държат, без да отпускат кредит. Въпреки това има 22% ръст на годишна основа на кредита, отпуснат за домакинствата”, каза той.

Богданов добави, че в момента българските домакинства и бизнеса държат доста свободен ресурс в банковата система на депозити. „Те са склонни да ги държат, без да получават лихва. Това дава свеж ликвиден ресурс на банките, който те могат да използват за кредитиране при ниска цена”, добави икономистът.

По отношение на влизането на България в еврозоната Богданов уточни, че вероятно ще се окаже, че сме над критерия за инфлация с малко. „Няма да сме го изпълнили. Стои въпросът дали ще искаме втора оценка, която да даде основание за решение”, каза той.

„Трябва да имаме разумно и стабилно финансово управление. Да има предвидимост, а дефицитът да се държи в рамки”, уточни икономистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси