Любимите рецепти на шеф Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев е натрупал опит в Ирландия.

Готвачът е работил в ресторанти с 1 и 2 звезди Мишлен

Прави съвременен прочит на традиционни ястия

Ястията трябва да радват и небцето, и очите

Йордан Арабаджиев няма много години зад гърба си, но затова пък е натрупал професионална биография, на която могат да завидят и най-големите корифеи в кухнята. В момента е главен готвач на един от най-новите софийски ресторанти – „Лавеле“, наречен на улицата, където се намира, който тези дни ще отпразнува първия си рожден ден. Йордан създава концепцията и менюто на модерен градски ресторант, в който традиционни ястия и продукти получават съвременен „прочит“ – нещо, което се харесва особено много на младите хора, работещи в близките офиси и уважаващи здравословното хранене. 

Преди да се установи в София, Йордан работи една година в Кипър, а след това, през 2012 г., заминава в Дъблин, Ирландия, където направо скача нависоко – в ресторант с една звезда Мишлен, а после в друг, с две от жадуваните от всички кулинари звезди. С подобна биография го назначават за главен готвач на ресторант, който след смяна на концепцията две поредни години достига на финала за най-добър гастро бар в държавата. Следват и други престижни ресторанти в 4 и 5-звездни хотели в Ирландия. 

През 2021 г. Йордан Арабаджиев се връща в България и поема поста Executive Chef в луксозния VAYA Beach Resort в Иракли. Отговаря за изграждането на цялостната концепция на четири от ресторантите в комплекса. Занимава се с всичко – от избора на прибори и посуда до менютата. Създава собствен стил на ресторантите от изцяло авторска кухня, базирана и приспособена към българската култура, но използваща световните кулинарни технологии и трендове.

Табуле с карфиол и пуканки от киноа

Необходими продукти:
(4 порции)
За туршията от карфиол:
150 мл ябълков оцет
150 г захар
150 мл вода
1 стрък копър
1 скилидка чесън
1/2 ч. л. куркума
5 г черен пипер на зърна 
300 г карфиол на малки розички
За табулето:
400 г карфиол 
50 г сварена киноа
100 г краставица 
1 лимон
100 мл зехтин
пуканки от киноа (продават се готови)
1 връзка магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Водата, захарта, оцетът, черният пипер и куркумата се слагат да заврат, добавят се копърът и чесънът. Когато изстине, се добавя карфиолът. Туршията се оставя да престои 24 часа. За табулето карфиолът се настъргва на едро ренде, добавят се краставицата на кубчета, киноата, кората и сокът от лимона, зехтинът и половината от магданоза. Овкусява се със сол. Сместа се поставя в ринг и се декорира с туршията от карфиол, краставица на ивици, стръкчета  магданоз и се поръсва с пуканките от киноа. 

Свинско бон филе Салтинбока с полента

Необходими продукти:
свинско бон филе - едно цяло
100 г прошуто крудо
1 глава лук
За пюрето от карамелизиран карфиол:
400 г карфиол, нарязан на дребно
80 г масло
100 г сметана
сол, черен пипер
За полентата:
200 г полента
750 г прясно мляко
1 стрък розмарин
1 стрък мащерка
35 г масло
100 г пармезан
сол 
За сервирането:
свежа салатка, зеленина или пресни билки по избор
запечен лук

Начин на приготвяне:
Свинското бон филе се изчиства от ципите. Прошутото се нарежда  върху стреч фолио, върху него се поставя свинското и се навива на руло. Оставя се да почине 2 часа в хладилника. Разопакова се и се запечатва в нагорещена мазнина от всички страни заедно с лука, нарязан напречно. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-15 мин., в зависимост от големината на филето.
Карфиолът се запържва в маслото до получаването на карамелен цвят, добавя се сметаната и се готви на бавен огън до готовност на карфиола. Сместа се блендира до получаването на гладко пюре, ако е нужно, се добавя малко сметана. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус.
Млякото се затопля с розмарина и мащерката, добавя се полентата и се готви до готовност. Розмаринът и мащерката се вадят и се добавят маслото и пармезанът. Готви се още 2 минути, овкусява се и се изсипва в малка тавичка. След пълното изстиване се нарязва в желаната форма. 
Преди сервиране свинското бон филе се разрязва наполовина, полентата се запържва в нагорещена мазнина. Чинията се аранжира с пюрето от карфиол, поставя се полента и свинското бон филе и се украсява по избор.

Шоколадови трюфели с розмарин и пекорино романо

Необходими продукти: 
300 г сладкарска сметана
270 г черен шоколад минимум 65%
20 г розмарин 
50 г пекорино романо

Начин на приготвяне:
Сметаната и розмаринът се загрявят за около 10 мин. Добавя се насърганото сирене пекорино романо. Сместа се прибавя към черния шоколад на три пъти и се разбърква до получаването на гладака консистенция. Ганшът от черен шоколад се оставя да изстине леко и се поставя в желаната силиконова форма или се оформят топчета, след което се овалват в натурално какао или се декорират по желание.

Американски палачинки Медовник

Необходими продукти:
За палачинките :
210  г брашно
50 г захар
10 г бакпулвер
50 г масло
2 яйца
240 мл мляко
1 ванилия
За крема Медовник:
250 г маскарпоне
125 г заквасена сметана
65 г пудра захар
За декорация: 
5 г меден прашец
20 г медена пита

Начин на приготвяне:
Всички продукти за палачинките се блендират до получаване на хомогенна смес. В тефлонов тиган с черпак се сипва желаното количество от сместа и се опича от двете страни. Готовите палачинки се редят една върху друга. Продуктите за крема се объркват с телена бъркалка до хомогенна смес, която се слага върху палачинките. В крема се прави кладенче, в което се налива мед, поръсва се с меден прашец и парченца медена пита.

Хит на седмицата

Флан мока

Необходими продукти:
(8 порции) 
За карамела:
200 г захар
50 мл вода
За крема:
500 мл мляко 
3 ч. л. инстантно кафе
200 г сладкарска сметана
6 яйца
120 г жълтък
120 г захар
2 ванилии

Начин на приготвяне:
Захарта и водата се загряват в касерола до получаването на карамел, който се разпределя в купички за крем карамел. Млякото, сметаната, ванилията, кафето и половината от захарта се затоплят леко. Яйцата, жълтъкът и останалата захар се разбиват и към тях се добавя затоплената смес с непрекъснато бъркане. Сместа се разделя в купичките и се пече в тава на водна баня за 50 минути на 90 градуса. При сервиране се обръща в чиния и се украсява по желание с горски плодове, ядливи цветя, решетка от карамелизирана захар. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме