Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Любомир Кючуков: ЕНП ще се опита да предложи друг кандидат за председател на ЕК

ЕНП ще се опита да предложи от своите редици евентуален друг кандидат за председател на ЕК, защото сегашният – Манфред Вебер, няма подкрепа. Това прогнозира по БНР Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

„Очаквано беше, че Съветът не може да излезе с окончателно решение по номинациите. Това е дълъг и тежък процес на преговори. Второ – ситуацията в конкретния случай след изборите за ЕП го прави още по-труден, предвид обстоятелството, че вече не е възможно управление на голяма коалиция. Вече са необходими гласовете на евродепутати поне на още 2 групи – Зелените и доскорошните Либерали. Всичко това при една базисна хипотеза, че ЕНП ще спази заявлението си, че няма да търси сътрудничество с трите партийни групи в ЕП, стоящи по-надясно от нея“, коментира той.

Кючуков посочи какви са очакванията според предварителните информации:

„Либералите да получат председателското място в Европейския съвет. ПЕС ще запази върховният представител за външна политика и сигурност. За председателя на ЕП има изгледи 5-годишният мандат да бъде разделен на две, като социалистите получат едната половина от него, а втората – ще бъде дадена на Зелените. След това евентуално разпределение на партийно ниво, на преден план вече излизат държавите, т.е. съгласуването на конкретните предложения. Тук от ключово значение ще бъде до каква степен Германия и Франция ще успеят да постигнат това съгласие, което да бъде приемливо и на партийно ниво за левицата и за Зелените“.

„Мозайката е изключително сложна. Винаги досега се е намирало решение. Тук е ключовото, което трябва да се каже – ще бъде прекалено опростено, ако всичко се свежда само до борбата за власт или влияние на една или друга държава, на една или друга партия в Европа. Нещата са много по-сериозни от личните или национални амбиции. Тук не става дума за позиции, а за политики, за посоката, в която ЕС ще върви през следващите 5 години“, коментира Кючуков.

Според него Кристалина Георгиева няма сериозни възможности за висок пост в ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.