Евролидерите не постигнаха съгласие за висшите постове в ЕС

Евролидерите не успяха да се споразумеят кой да получи висшите постове в ЕС и планират нова среща на върха на 30 юни, съобщиха рано тази сутрин дипломати от блока на 28-те, съобщи БТА.

Държавните глави и правителствените ръководители на страните членки се събраха вчера вечерта да обсъдят разпределението на постовете за следващите пет години, но мнозина казаха още преди среща на върха, че ще е необходимо повече време.

Разговорите за топ номинациите продължиха повече от четири часа, но не се увенчаха с успех. В 2 часа през нощта Доналд Туск обяви, че няма мнозинство за никоя от кандидатурите.

"Ще се срещнем отново на 30 юни. Междувременно аз ще продължа консултациите, включително с Европейския парламент", каза Доналд Туск.

Европейска народна партия (ЕНП) настоява, че нейният водещ кандидат, евродепутатът Манфред Вебер, трябва да стане председател на Европейската комисия, тъй като дясноцентристката формация събра най-много гласове на евровота през май.

ЕНП обаче ще разполага с по-малко места в ЕП, отколкото има в момента, така че ще й бъде трудно да сформира мнозинство около своя кандидат.

Основните съперници на Вебер са заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс от социалистите и еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер от либералите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа