Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Опашка от тирове на „Капитан Андреево“

Борис Джонсън обяви, че няма да преговаря за отсрочка на Брекзит

EK призова Лондон да обясни „възможно най-скоро“ какво планира за Брекзит

Графа заведе семейството си в Египет (СНИМКИ)

5-метрова вълна заля село в Сибир след скъсване на язовирна стена (ВИДЕО) Към момента жертвите на тежкия инцидент са 15

Британските депутати принудиха Борис Джонсън да иска от ЕС отсрочка за Брекзит

Вицепрезидентът разговаря с ръководителите на Съвета на Европа и на неговата Парламентарна асамблея

Баскетболен празник “Играй с Везенков!” в Ботевград

Любослав Костов, КНСБ: 71% от българите получават доходи под жизнения минимум

71% от българите получават под жизнения минимум, ако се гледат реалните статистики. Това заяви икономистът от КНСБ Любослав Костов по БНТ в коментар на изнесените вчера данни, че за нормален живот на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв.

Изследването за издръжката на живота е регулярно и е притеснително изменението спрямо цените спрямо основните хранителни стоки или харчовете за транспорт, заяви Любослав Костов от КНСБ. Нетното изражение на средната работна заплата в страната е около 880 лв., допълни той.

За една година животът е поскъпнал между 5 и 7%, а средната работна заплата – с 12%. Цените на стоките обаче са нараснали повече и това засилва неравенство между отделните социални групи.

„Според нашите изследвания 27% от работещите домакинствата получават доходи, по-ниски от линията на бедността, която в момента е 314 лв, а останалите 45% получават доходи между линията на бедността и минималната издръжка. Така се получава, че 71% от населението получава под жизнения минимум.“

Той отбеляза, че макар че има икономически подем, мнозинството от българите не могат да го усетят, защото икономическото неравенство продължава да се увеличава.

„За едно четиричленно семейство в София са нужни малко над три хиляди лева. В момента средната заплата в София е около 1100 лв. след данъците,“ каза Любослав Костов.

Той заяви, че медианната работна заплата, която най-често се повтаря от един човек, „най-масовата“, е с около 20% под средната работна заплата. Костов допълни, че средната работна заплата изкуствено се завишава от отраслите в големите градове, където се получават много високи работни заплати, като IT сектора.

64% от всички депозити в банките са до 1000 лв. и те намаляват със 7%, заяви Костов. В същото време депозитите над сто хиляди лева нарастват, а 70% от българите нямат каквито и да е депозити в банки.

Той допълни, че трудът в България не се оценява от работодателите, тъй като на един изработен лев, работниците получават около 25 стотинки, докато в Западна Европа на едно изработено евро, работникът получава около 50 евро цента.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Скоро белите роби в България ще свършат. Всичко кадърно бяга навън. Аз работя в „Крон Секюрити“ на ген. Кирил Радев. Охраняваме ЛИДЪЛ, ВИВАКОМ и др. Чисти получавам под 400 лв. Чудя се пука ли им на въпросните фирмички че охраната им е крайно демотивирани от подигравателно ти заплащане?

  2. Моите съболезнования, но на теб пука ли ти, че може би нямат нужда от охрана?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.