Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Людмила прозря влизането на Евросъюза в Двореца В тази сграда ще се подпише акт за единение, казва дъщерята на Тато през 1981 г.

Гласът й бе дрезгав – по-скоро дразнещ, отколкото приятен

Конфликтът между двете функции на тази красива сграда НДК – културна и конферентна, е изначален. Той се формира още при проектирането и строежа. По първоначален замисъл основното й предназначение е на представителен конгресно-конферентен център за нуждите на социалистическата общност и СИВ, а културата е само спомагателна. Идеята за превръщането й в основна база за мащабна артистична дейност и за провеждане на замислените грандиозни тържества за отбелязването на 1300-годишнината от основаването на българската държава идва по късно от председателката на Комитета за култура – Людмила Живкова.

Битката между двете лобита в партийните редици е подла и подмолна и завършва с кончината на Людмила и отмяна на международните чествания.

Като участник в най-първия управленски екип по експлоатацията на НДК, сформиран в края на 1989 година, съм наблюдавала и участвала в множество опасни, но и комични ситуации, следствие от спора, коя от дейностите да бъде водеща. Комитетът за култура, към който формално беше по онова време НДК, назначи четирима зам. генерални директори, които да оглавят съответните дейности – художествено-творческа, конгресно-конферентна, икономическа и сигурност и охрана. Йерархията помежду им обаче не беше определена, а от това зависеше кой от вече назначените директори да стане първи зам.генерален директор и да командва останалите. Яростният сблъсък на властни характери, който избухна при приемането на първия устройствен правилник на НДК, явно не е стихнал и досега.

Тогавашния Комитет за култура беше превърнал НДК в престижно място за пренасочване на свои или приятелски кадри и уреждане на всевъзможни съпруги, деца, любовници и съселяни на партийни величия, без оглед на тяхната обща култура и специална подготовка. В резултат – по средните и низшите нива имаше твърде много кадри без необходимите професионални знания и желание да работят. Задачите им се прехвърляха върху назначените по професионален подбор. Тази лоша практика май също продължава и досега, но е крайно време да й бъде сложен край.

Искам да опиша и едно събитие, състояло се в НДК с главен герой самата Людмила Живкова. Става дума за заключителното предаване от документалната телевизионна поредица „По хълмовете на времето” през 1981 г. Отделните части представляваха обзор на съответната стопанска или културна област и се представяха от самия министър. За финал бе оставен Комитетът за култура с председател Людмила Живкова. Изказванията на всички други бяха записани и монтирани предварително, само Людмила Живкова поиска предаване на живо.

БНТ беше организирала снимачна площадка в едно от фоайетата на НДК, гледащи към фонтаните. Самото телевизионно предаване на живо в две части се състоя по мои спомени на 2 юли 1981 г. в ранния следобед (планираната дата по справката в архива на БНТ е 15 юни 1981 г., но мисля че предаването бе отложено поради нейно задгранично пътуване). Само 18 дни по-късно, привечер на 20 юли 1981 година, тя вече не бе между живите. Най- вероятно, поради греха й да организира грандиозно честване на 1300 г. от основаването на българската държава, а може би и заради НДК.

Като служител на НДК когото всички познават, имах твърде ценната възможност, както сега се оказва, да изгледам записа на предаването само на метри от снимачната площадка и да чуя отблизо почти всичко, което казваха заместник министрите и самата Людмила Живкова. Мога да свидетелствам, че в онзи момент, тя беше в отлична форма, с добро самочувствие и много планове за бъдещето. Говореше уверено, без да се запъва, само по някакви бележки, които поглеждаше от време на време. Гласът й бе дрезгав, по-скоро дразнещ, отколкото приятен. Не можеше да бъде сбъркан с никой друг глас и общо взето бе досадил на всички ни.

Когато предаването завърши и прожекторите загаснаха, започна най-същественото – това, което пазя в съзнанието си като ценен кристал през всички изминали години, за да го предам, когато трябва и на когото трябва.

Людмила се обърна с гръб към снимачната площадка и с лице към своя колектив. Заговори им пламенно и приповдигнато. Те пък бяха уморени и отегчени и беше очевидно, че единственото нещо, което ги интересува, е да се освободят от това изтезание. Тя обаче говореше все по-разпалено и все по-въодушевено. С искрящи очи, тя сякаш издекламира, че, съветското ръководство, а не тя е поискало построяването на тази сграда и че предназначението й първоначално е било провеждане на конгреси, конференции, преговори и други международни мероприятия, които не е удобно да се състоят в Москва. Каза още, че не се е интересувала от сградата, до момента, в който е осъзнала, че истинското предназначение е друго – център на възраждащата се България, място за култура и духовност, а не за партийни конференции. Говореше нещо в смисъл, че ще се опитат да ни смачкат, но ние пак ще се възродим и изправим на крака – по-силни от преди. Подчерта, че тук, на това място, в тази сграда ще се проведе обединителната среща на балканските народи. Те най-после ще направят своята федерация, мощна и силна и за дълго във вековете. „Тук, в тази сграда ще се подпише учредителният акт, запомнете това.” – особено високо каза Людмила Живкова. Запомних го много добре, защото беше изненадващо за мен.

Говореше и говореше, а хората от екипа й видимо бяха ужасно отегчени. В този момент изпитах искрена жал към тази жена. Отношението ми към нея се промени на 180 градуса. Тя действително пламтеше, изгаряйки в мисията си, а хората, на които говореше се стремяха само към масата с чашката и мезето.

Убедена съм, че точно сега припомнянето на този момент от близката ни история има съществено значение. Людмила Живкова, по стечение на обстоятелствата бе дъщеря на първия партиен и държавен ръководител на България и това й помагаше да изпълнява своята осъзната мисия по възраждане на древната протокултура, съществувала по тези земи. Тя „виждаше” в бъдещето и използваше позицията си, за да придвижва нещата колкото може по-бързо напред. Правеше го доста неумело, но го правеше. И когато я унищожиха, целяха всъщност унищожаване на делото й. На древната и на бъдещата величествена духовна култура по тези земи. Безуспешно.

През първата половина на 2018 година предстои така нареченото Български председателство на ЕС. Основна база за неговата реализация ще бъде НДК, а една от основни теми – приобщаването на западнобалканските народи към вече съюзените европейски държави. Логично е да се запитаме – дали пък през 1981 година Людмила Живкова не е предусетила именно тази възможност за единение на балканските държави, които в древността са представлявали едно голямо семейство от родствени племена със сходен език, бит и култура, прилики и родственост, запазени и досега.

 

* Авторката е работила като главен специалист по правните въпроси в НДК в периода 1979 – 1982 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (28)

 1. Народът през комунизма го е построил, а сега дори парите за ремонт на сградата откраднаха- новите ДЕМОКРАТИ и никой нямаше да разбере ако не се бяха скарали за откраднатите пари.

  1. Младене, не „народът го построи“ , построиха го младите „безнадеждни“ турски младежи служещи в каторжните строителни войски и за късче хляб и студена чорба, два комплекта дрехи(летни и зимни) правеха чудеса. Където и да погледнеш, в който град или градче, ж.п. линия, шосе или фабрика ще видиш техния труд. Те са били толкова трудолюбиви и лоялни към Родината си,че са държали цялата държава на крак. Сега ги няма и вие не можете дори и да поддържате това което те построиха. А такива платени статий за такива главорези и мръсници като пъдарят от Правец, кликата му и долното и мръсно негово семейство не говори нищо добре за и без това скапаната кочина наречена булгаристан.

  1. щом казваш… но де е тогаз мястото на олихофрени като плевелиев?

   1. Мислех че случайно бъркаш правописа на думата олиГофрен. Но ти във всички постове я пишеш грешно. Или не си българин или си неграмотен. Научи поне как се пише любимата ти дума. НеХрамотен човек няма право да поучава другите

  2. Точно така Иване, баща, дъщеря, син, жена, внучка…цялата му рода и клика право в ада. Мамичката им кравожадни главорези. Мръсни и долни глупаци, селски тарикати…

 2. според зли слухове и гошо тарабата си е отишъл заради подобни балканскообединителни планове….

 3. Людмила Живкова новата Ванга. А стига бе. То бива носталгия ама чак толкова. Забравихте как цял народ и си подиграваши на аристосратич ни напъни и мегаломански изхвърляния: „Мислете за мен като за огън“ . . Селска пръчка случайно попаднала във властта не заради качества, а заради роднински връзки.

  1. Много точно! Пълен фалшификат, като тогавшния ТАТО и сегашния БАТО.

   1. бе бато пак бива, ти виж мимикриралите евроатлантици като плевнелиев….

    1. В най добрия случай поста на руския трол може да се определи, като: „крадецът вика дръще крадеца“

     1. крадецът беше мимикриралия партиец – лъжецът и олихофрен плевелиев.

 4. „маченик“-Вие турците не ставате за нищо и за това ви експлоатирахме като трудоваци.А и имате огромни грехове към майка БЪЛГАРИЯ.Трябва да сте ни благодарни,че ни ви клахме така,както вие нас при Батак и Стара Загора-най-вече.Ние БЪЛГАРИТЕ сме толерантен народ.Бяла нация сме,за разлика от страните,където се изповядва исляма.Там живот няма.Благодарение на аллах-свинята,която вие „мъчениците“почитате.

  1. Гошо-тъпчо-прасчо-момче лошо. Когато живеех на село българите наричаха прасетата си Гошо или Тошо, единият си ти другият селският тарикат от Правец. Дали ние турците ставаме или не ставаме за нещо ще ти кажа с един пример. Ако имаш съседи или познати екстрадирани от булгаристан през 1989-90 година те съветвам да идеш до тях на гости и да видиш какво те са постигнали за тези 28 години живот и труд в Турция и какво си постигнал ти в България. Като имаш на предвид,че вие им отнехте всичко и ги изпротихте голи като пушки в Турция през 1989. За това шофьорите на автобуси, митничарите, старшините и офицерите от МВР и КДС стаха милионери. Въпреки,че бяха ограбени от твоето хайдушко племе, тези хора съумяха да се преборят с живота и почти всички имат двуетажни и триетажни сгради а ти остана да живееш на 62М2 панелка с мебели от времето на славната българска комунистическа партия. Второто е показателят къде е твоята кочина и къде Република Турция. През 1989 г. бяхте 9.850.000 души , сега сте 6.250.000 с 45 новородени на година и 220.000 умиращи. Ти за какво говиш бе лумпене? Скрий се и се засрами. За 137 години прокопсахте и унищожихте държавицата си.

  2. гошо-момче лошо. Правя поправка, през 1989г.бяхте 8.580.000 души, сега сте 6.250.000 души с 45.000 новородени и 220.000 умиращи на година. Ето това е показателят ви. Глубчо, глубчо, ей такива изхвърляния и виждания в огледало за великани ви опрапасти живота, доведе ви до две катастрофи, прошеска тояга и пълно физическо унищожение в бъдеще. След около 12 годин всяко трето българско семейство ще има зет или снаха ром. Тогава ще се молите турците да ви спасят но няма да го бъде…И Батак и Стара загора са измислица. Има сериозно и обособано предложение, на всички тленни останки и на двете места да се направи обстоен антропологически и ДНК тест. Защо не го разпешавате? Да ви кажа ли защо ? Защото на лъжата краката са къси. „Кръвта“ от стените е животинска, черепите и другите неща са изровени от граф Игнатиев и шайката му от гробовете на починалите в околността и са изхвърлени в църквата с думите :“Нека сега докажат,че не са клани българите“ Значи икръвта ви фалшива. Батак не съществува и твоето поколение ще го разбере и чуе от съвестни и честни историци. Ако бяха ви клали турците през 550 години това са 200.750 дена,4.818.000 часа, 298.080.000 минути. Ти от математика панимаеш? На 3 часа един по тези земи и ви няма….Амма вие се развихте, множахте, процъвтявахте, първите фабрики са построени именно по тези земи. Всяко семейство имаше двуетажна къща, голям двор, многолюдна челяд, пари , стока, животни, ниви, дюкани…Какво имаш сега ти? 62М2 панелка,нямаш семейство, деца, пари, дюкан, дворно място, ниви…Нямаш нищо. И кое е робство сега?

 5. Лъжеш, долен чалмалия, ердоганец скапан!

  1. Така ли те показва твоето малко огледало когато се погледнеш. Ами той човек по себе си съди и за другите. Щом приемаш,че си чифутин проблеми няма. А ЕРДОГАН ще ви го натовари много яко. Като пусне 3.000.000 сирийци и ще увисните.

 6. В СВ са служили не само потурнаци като теб, а и цигани, и много българи. Главните критерии са били ниска грамотност и ниско умствено развитие. СВ са създадени от Стамболийски скоро след 1918 г., а не от комунистите.

  1. Не лъжа защото го изживях, били „ограничени“ и българите били „бели хора“. Първо за сведение на такива лумпери атеисти и безбожници да кажа, че думата АЛЛАХ значи точно това което значи Бог, Господ, Год и т.н. в Библията. Защо вие не наричате Бог , както западняците го наричат Год? Второто което трябва да кажа на всички изявяващи тук лумпено-търтеи , които се изхранват с плътта на близките си, че турците ви изградиха страна като цветуща градина но вие не разбрахте от добро. И за това от както ги няма турците в строителни войски сте на този хал , не можете даже и фасадите на сградите построени от тях да ги боядисате. Щом сте толкова „бели“ защо държавицата ви се руши? Защо постоянно бягат хората от нея? Вие сте единственнното племе в света което ограбва собственната си държава. За 137 години управление докарахте държавицата си пред пълен фалит. Погледнете се, погледнете и към Турция и ще разбере за какво иде реч. Клали сме били в Батак и Стара загора. Дали са ви една фалшива история да я четете и да мразите. Вие сте единственното племе от което пропищяха Балканите и за това физически изчезвате от тази география. А на когото му харесват строителни войски сам да се запише на безвъзмезден труд в някой строеж. Всичко, абсолютно всички дължите на турците. За това сега сте гладни, жадни, недохранени, не доизлекувани…А в строителни войски имаше много начетени хора , които бяха следени от такива като вас-сътрудници и щатни работници на пъдаря от Правец и тази к*ва , която днес въздигате до небесата.

  2. Ах грамотния, виж го ти грамотния, пука се от грамотност. Работи за 500 лева твърда заплата, живее в панелка от 62 М2. Изкарва половиния месец полугладен, недоизлекуван, не може да си получи направление от личния лекър защото направленията са ограничени, гледа да отскубне и от минималната заплата на родителите си, да получи пари от сестра си, жена си или приятелката си , която работи на „алеята на любовта“ в Люксенбург, Брюксел, Копенхаген или Франфурк…Виж го жалкия пръска се от ум и способности. Ти в огледалото гледаш ли се? Имаш ли социални контакти с други хора, не само съседи и колеги? Нямаш. За това ти се мислиш за най-добрия, а ти си най-тъпия.Защото и тези комуняги , които днес въздигате до небесата също и досущ мислеха като тебе но историята ги опроверга. Единственно тъпите, безбожниците, главорезите и палачите бяха в Българската комунистическа партия и нейните репресивни органи , каквито се явяваха точно и Строителни войски. Имаше млади, умни, способни момчета математици които ще те накарат да си объркаш посоките-сволач такое. Комунистическо изчадие. И Хитлер мислеше евреите за недоразвити но не си спомням как довърши живота си. До сега бяхме свидетели на разрухата и падението на отделни личностти. В близките 20-30 години ще бъдем свидетели на разрухата, падението и изчезването на един народ-създаден и наречен изкуственно български-живеещ на разграбени, изкуственно създадени и напоени с чужда кръв земи.

 7. Познавам много турци, имам немалко приятели сред тях, ти по-скоро си сиганин, ченгене, щото лъжеш като тях!

 8. Мъченик аз съм служил около 89 година . в строителни воиски и кеча имаше и цигани и българи.недей сега.

 9. Нещо подобно като НДК или по-хубаво построено ли е след 89г. насам?

  1. те демократите за 20 години не можаха нищо даже да пребоядисат, ти за строежи ми говориш….

   1. Любимата мантра на носталгици и московски тролове, която е толкова вярна, колкото и, че шуро-баджанашкия режим на Тато беше социализъм.
    А истината е, че не можеш да пребоядисаш нещо, което става само за основен ремонт, защото е строено калпаво.

    1. истината е, че демократичните търтеи 20 години приватизираха и живяха от построеното от комунистите.
     ма слабоумна отрепка кат теб не може го вдене.

  2. Да построено е метро. Което е много по-полезно на софиянци от НДК. А ако то не беше глътнало толкова пари с грандоманската си архитектура-2/3 стълбища и фоайета, които са неизползваеми, щеше да има метро по-рано. Единстваното безспорно нещо е парка пред НДК.

   1. добре, че доде комуниста, мутра и горила на тато – боко та да пуснат метрото. че демократите на прехода още при орландовци щяха гробове да копаят…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.