Людмил Вагалински е отличен със „Златен грифон” за цялостен принос в археологията

На официална церемония снощи в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив министърът на културата Боил Банов връчи престижните годишни награди "Златен грифон", които се присъждат за принос в развитието на българската археологическа наука. Министър Банов поздрави отличените, както и участниците и гостите на събитието. "В процеса на работа обикнах Вас, обикнах и това, което правите. За мен е голяма чест да бъда тук сред Вас, а присъствието на голяма част от екипа ми тук е знак, че в наше лице ще имате сериозни защитници на всичко, което правiте. Знаете, че тази година се увеличиха парите за теренни проучвания, за консервация и реставрация. И аз, както и екипът ми, ще направим всичко възможно тези пари да се увеличават, защото това, което правите, е изключително ценно за развитието на нашата държава, за съхранението на нашия дух", заяви министър Банов, който пожела успех на 56-ата национална археологическа конференция.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева също се обърна към гостите на официалната церемония с думите: "Аз вярвам в това, че ако човек не пази наследството и корените си, той няма и бъдеще. В наше лице имате съмишленици, които милеят за това наследството ни да бъде разкрито, показано на света, за да бъде един добър урок, добро самочувствие за децата ни утре."

Зам.-министър Гешева призова местните власти също да бъдат партньори в този процес. По думите й община Пловдив е един от добрите примери за това как местните власти също допринасят със средства за археологически разкопки, както и за опазване на наследството.

"Златен грифон" – изображение на грифон с огърлие и грамота, за цялостен принос в археологическата наука получи доц. д-р Людмил Вагалински, а мотивите за връчването на тази награда бяха, че той е един от най-известните български археолози с много теренна практика и съществени приноси за областта, в която работи. Освен със собствените си научни изследвания допринася и за развитието и популяризирането на българската археологическа наука със създаването и развитието на научното списание за археология "Archaeologia Bulgarica".

Ето и останалите наградените археолози:

I. Със "ЗЛАТЕН ГРИФОН" – изображение на грифон – плакет и грамота за значим принос в развитието на археологическата наука през предходната 2016 г.:

1. доц. д-р Андрей Аладжов

2. Александър Чохаджиев

3. доц. д-р Константин Кисьов

4. проф. д-р Валентин Плетньов:

С грамота:

1. доц. д-р Мария Рехо – за значимия й принос в популяризирането на археологическата наука и развитие на музейното дело;

2. Атанас Каменаров – за приноса му в документирането на многобройни археологически обекти, проучвани на територията на цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони