“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Людмил Вагалински е отличен със „Златен грифон” за цялостен принос в археологията

На официална церемония снощи в Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив министърът на културата Боил Банов връчи престижните годишни награди “Златен грифон”, които се присъждат за принос в развитието на българската археологическа наука. Министър Банов поздрави отличените, както и участниците и гостите на събитието. “В процеса на работа обикнах Вас, обикнах и това, което правите. За мен е голяма чест да бъда тук сред Вас, а присъствието на голяма част от екипа ми тук е знак, че в наше лице ще имате сериозни защитници на всичко, което правiте. Знаете, че тази година се увеличиха парите за теренни проучвания, за консервация и реставрация. И аз, както и екипът ми, ще направим всичко възможно тези пари да се увеличават, защото това, което правите, е изключително ценно за развитието на нашата държава, за съхранението на нашия дух”, заяви министър Банов, който пожела успех на 56-ата национална археологическа конференция.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева също се обърна към гостите на официалната церемония с думите: “Аз вярвам в това, че ако човек не пази наследството и корените си, той няма и бъдеще. В наше лице имате съмишленици, които милеят за това наследството ни да бъде разкрито, показано на света, за да бъде един добър урок, добро самочувствие за децата ни утре.”
Зам.-министър Гешева призова местните власти също да бъдат партньори в този процес. По думите й община Пловдив е един от добрите примери за това как местните власти също допринасят със средства за археологически разкопки, както и за опазване на наследството.
“Златен грифон” – изображение на грифон с огърлие и грамота, за цялостен принос в археологическата наука получи доц. д-р Людмил Вагалински, а мотивите за връчването на тази награда бяха, че той е един от най-известните български археолози с много теренна практика и съществени приноси за областта, в която работи. Освен със собствените си научни изследвания допринася и за развитието и популяризирането на българската археологическа наука със създаването и развитието на научното списание за археология “Archaeologia Bulgarica”.

Ето и останалите наградените археолози:
I. Със “ЗЛАТЕН ГРИФОН” – изображение на грифон – плакет и грамота за значим принос в развитието на археологическата наука през предходната 2016 г.:

1. доц. д-р Андрей Аладжов
2. Александър Чохаджиев
3. доц. д-р Константин Кисьов
4. проф. д-р Валентин Плетньов:

С грамота:
1. доц. д-р Мария Рехо – за значимия й принос в популяризирането на археологическата наука и развитие на музейното дело;
2. Атанас Каменаров – за приноса му в документирането на многобройни археологически обекти, проучвани на територията на цялата страна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.