Фирма на жената на Лозан Панов купила от „Артекс“ четиристаен апартамент и два гаража за 225 евро на квадрат

Румен Радев ще се срещне с президента на Египет

Британските депутати поемат контрола върху Брекзит за един ден

С един удар – 4 глупости

Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Людмил Вагалински е отличен със „Златен грифон” за цялостен принос в археологията

На официална церемония снощи в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив министърът на културата Боил Банов връчи престижните годишни награди „Златен грифон“, които се присъждат за принос в развитието на българската археологическа наука. Министър Банов поздрави отличените, както и участниците и гостите на събитието. „В процеса на работа обикнах Вас, обикнах и това, което правите. За мен е голяма чест да бъда тук сред Вас, а присъствието на голяма част от екипа ми тук е знак, че в наше лице ще имате сериозни защитници на всичко, което правiте. Знаете, че тази година се увеличиха парите за теренни проучвания, за консервация и реставрация. И аз, както и екипът ми, ще направим всичко възможно тези пари да се увеличават, защото това, което правите, е изключително ценно за развитието на нашата държава, за съхранението на нашия дух“, заяви министър Банов, който пожела успех на 56-ата национална археологическа конференция.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева също се обърна към гостите на официалната церемония с думите: „Аз вярвам в това, че ако човек не пази наследството и корените си, той няма и бъдеще. В наше лице имате съмишленици, които милеят за това наследството ни да бъде разкрито, показано на света, за да бъде един добър урок, добро самочувствие за децата ни утре.“
Зам.-министър Гешева призова местните власти също да бъдат партньори в този процес. По думите й община Пловдив е един от добрите примери за това как местните власти също допринасят със средства за археологически разкопки, както и за опазване на наследството.
„Златен грифон“ – изображение на грифон с огърлие и грамота, за цялостен принос в археологическата наука получи доц. д-р Людмил Вагалински, а мотивите за връчването на тази награда бяха, че той е един от най-известните български археолози с много теренна практика и съществени приноси за областта, в която работи. Освен със собствените си научни изследвания допринася и за развитието и популяризирането на българската археологическа наука със създаването и развитието на научното списание за археология „Archaeologia Bulgarica“.

Ето и останалите наградените археолози:
I. Със „ЗЛАТЕН ГРИФОН“ – изображение на грифон – плакет и грамота за значим принос в развитието на археологическата наука през предходната 2016 г.:

1. доц. д-р Андрей Аладжов
2. Александър Чохаджиев
3. доц. д-р Константин Кисьов
4. проф. д-р Валентин Плетньов:

С грамота:
1. доц. д-р Мария Рехо – за значимия й принос в популяризирането на археологическата наука и развитие на музейното дело;
2. Атанас Каменаров – за приноса му в документирането на многобройни археологически обекти, проучвани на територията на цялата страна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.