На 22 март 2019 да почерпят

Арестуваха бившия президент на Бразилия Мишел Темер за корупция

САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

75-годишна швейцарка уби с нож 7-годишен ученик на улицата посред бял ден

Броят на загиналите при потъването на ферибот в Ирак достигна близо 80 души

„Зелените“ пробутват старо проучване Поредната фалшива новина от „еколозите”

Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп обръща НАТО срещу Китай

Мажоритарният вот мина първо препятствие (обзор)

240 района заменят сегашните 31 МИР

Искат партийната субсидия да стане 1 лв.

Повече от два часа дебати и с 12 гласа “за” и 10 “против” мажоритарният вот преодоля първото препятствие в народното събрание по време на извънредно заседание на правната комисия. От ключово значение бе гласуването на народния представител на “Воля” Симеон Найденов. Който не взе отношение по време на дебатите, но подкрепи на финала в гласуването проекта за поправки в Изборния кодекс на ГЕРБ.

Точно в 14,14 ч председателят й Данаил Кирилов даде начало на заседанието в препълнената зала “Запад”. А в 14,40 ч Хамид Хамид (ДПС) заяви, че той и колегата му Йордан Цонев ще подкрепят законопроекта. С уточнението, че от парламентарната група на ДПС ще има вероятно становище до четвъртък, когато текстовете влизат за първо четене в пленарна зала.

От ГЕРБ припомниха, че въпросът за смяната на избирателната система от пропорционална към мажоритарна от референдума на инициативния комитет на Слави Трифонов от 6 ноември 2016 година, който “получи подкрепата на избирателите с огромно мнозинство”.Управляващите предлагат заради новия вид изборна система досегашните 31 многомандатни избирателни райони (МИР) да станат 240 едномандатни такива. А президента на страната да организира и контролира районирането със специалисти от БАН, ГРАО, националната статистика и др. като равноотдалечен партийно. От ДПС обаче не се съгласиха с този аргумент и бяха категорични, че изготвянето на бъдещите едномандатни райони би трябвало да се направи в народното събрание.

“Това е съществена и важна част от закона”, категорични са юристите на движението. По думите им не е пречка и парламентът да използва експерти от всички имащи отношение институции. А за целта не изключиха възможността в народното събрание да бъде създадена и специална временна комисия, която да се занимава с новата изборна карта на страната.

От ГЕРБ предлагат и своеобразна активна регистрация за българите в чужбина, които ще трябва предварително да заявят едномандатния избирателен район в България, в който е било тяхното постоянно местоживеене. Така техният глас ще отива за избрания от тях кандидат за депутат в съответния регион. Особеност на нашия проект спрямо внесения през декември месец е, че не предлагаме уседналост, коментираха още от ГЕРБ. Заради драматичните дебати „за” и „против” мажоритарната система, членовете на правната комисия не коментираха намаляването на субсидията за партиите от 11 лв. на 1 лв. за един получен действителен глас от избирател.

Промените, предложени от ДПС в Изборния кодекс не събраха необходимото мнозинство на днешното заседание, но ще бъдат гласувани и в пленарна зала с всички корекции в закона.

 

Волен Сидеров, председател на ПГ на „Обединени патриоти“:

А ако 200 депутати кажат „вън от ЕС и НАТО“?

Искам да обърна внимание на партиите, които членуват в европейските алианси. ДПС е член на Либералния алианс, ГЕРБ е член на ЕНП, а съответно БСП – на ПЕС. Представете си в един бъдещ парламент от 240 мажоритарни района, изведнъж 200 народни представители идват в тази сграда и казват: “Ние искаме извън ЕС и НАТО”. И го гласуват. Замисляли ли сте се за тази опасност. Съгласували ли сте я с вашите партньори в ЕС? Това е реална възможност, защото при мажоритарен вот вече не може да се предвиди каква идеология ще бъде доминираща в парламента.

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на БСП:

Ще оцелеят само две или три партии

Ние ще внесем предложение за смесена избирателна система, което се оприличава най-близко до законодателството в Германия. По същество негативите на пълната мажоритарна система са добре известни. БСП има законопроект за 120 мажоритарно избрани и 120 пропорционално народни представители. Политическата представителност ще бъде сведена до минимум. Две или максимум три партии ще оцелеят в тази система и в този смисъл е доста митично разбирането, че мажоритарната система е непартийна такава. Тя концентрира всичко в т.нар. големи партии.

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС:

Трябва малко хигиена в политическата система

В момента в парламентарната ни група надделяват аргументите “за”. Бях си обещал да убедя колегите да подкрепят мажоритарната система и може би съм на път да го сторя. Има доста текстове за коригиране между първо и второ четене. Лично на мен ми харесва идеята да няма уседналост и гласовете от чужбина да отиват в съответните едномандатни райони. Не ви ли се струва, че тези 400 и повече партии са множко? Че трябва малко хигиена в политическата ни система? Трябва промяна, която да не е козметична и която да даде нов тласък на политическата система.

Данаил Кирилов (ГЕРБ), председател на правната комисия:

Връщаме доверието на избирателите

Водени от волята на суверена, с оглед и на партийната ни позиция, сме внесли този законопроект. Целта на мажоритарния вот е да се даде възможност за избор на депутати с оглед на техните лични, професионални и политически качества. Целта на този законопроект е да върне доверието в избирателната система, което очевидно липсва в българския избирател. Избирателят изисква по-голяма комуникация с избраника си и да ангажира неговата отговорност. Този законопроект се основава на конкретната обществена необходимост.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „От ГЕРБ предлагат и своеобразна активна регистрация за българите в чужбина, които ще трябва предварително да заявят едномандатния избирателен район в България, в който е било тяхното постоянно местоживеене. Така техният глас ще отива за избрания от тях кандидат за депутат в съответния регион.“
    Не е редно да се гласува дистанционно. Живеещите в чужбина нямат нищо общо с управлението на България. Аз лично съм за това, да се гласува САМО в България. Да има 240 избирателни района и да се избират 240 депутата, но САМО В БЪЛГАРИЯ. Който иска да гласува – добре дошъл!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.